DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Profitul celui mai mare furnizor şi distribuitor de gaze din România a bubuit în plină criză energetică / Explicația reprezentanților Engie

www.profit.ro
Engie-GDF SUEZ

Grupul Engie România, parte a conglomeratului francez omonim de energie şi utilităţi, cel mai mare furnizor şi distribuitor local de gaze naturale, totodată producător şi furnizor de energie electrică, a înregistrat anul trecut un profit net consolidat de 851,9 milioane lei, de peste 12 ori mai mare faţă de cel din 2021 (69,9 milioane lei), în condiţiile în care îşi bugetase iniţial pentru 2022 o pierdere de aproape 128 milioane lei, relatează Profit.ro.

Cifra de afaceri a companiei s-a dublat în 2022, la 13,58 miliarde lei.

Profitul operaţional al Engie România s-a majorat tot de peste 12 ori în 2022, la 1,079 miliarde lei (de la 85,9 milioane lei în 2021).

″Rezultatele financiare consolidate ale Engie România, aferente anului 2022, sunt datorate unor circumstanţe excepţionale, de aceea comparaţia lor cu anul 2021 trebuie realizată excluzând factorii care le-au determinat″, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanţii companiei.

Aceştia au afirmat că, în absenţa acestor circumstanţe, rezultatul operaţional ar fi fost de numai circa 295 milioane lei, adică cu aproape 73% mai mic.

Cei de la Engie mai spun că singurul factor excepţional care a influenţat pozitiv anul trecut situaţia cash-ului a fost încasarea creanţei istorice de la Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), necesară ieşirii din insolvenţă a celui mai mare producător de energie termică şi electrică al Capitalei (+144 milioane lei).

″Rezultatul operaţional care ar fi fost obţinut în 2022 de Engie România, dacă s-ar exclude aceşti factori excepţionali, ar fi fost de circa 295 milioane lei, mai mic decât rezultatele obţinute în anii trecuţi. Reamintim că, la sfârşitul anului 2022, deficitul de cash al Engie România a fost de 1,6 miliarde lei, fapt pentru care compania a fost nevoită să recurgă la contractarea unor linii de credit, iar situaţia rămâne tensionată şi anul acesta″, au conchis reprezentaţii Engie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.