Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profitul net al Transgaz a scăzut cu 56%, în 2023

Agerpres
Transgaz

Societatea Naţională de Transport al Gazelor Naturale Transgaz a înregistrat în 2023 un profit brut de 198,679 milioane lei mai mic cu 238,795 milioane lei (-55%), faţă de cel din anul anterior, în timp ce profitul net a fost de 159,962 milioane lei, în scădere cu 205,793 milioane lei (minus 56%), conform datelor preliminare transmise, joi, Bursei de Valori Bucureşti, potrivit Agerpres.

Veniturile din activitatea de exploatare înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii au fost mai mari decât cele realizate la 31 decembrie 2022 cu 9% (plus 137,36 milioane lei) şi au totalizat 1,712 milioane lei.

Veniturile din transportul internaţional al gazelor naturale şi asimilate au fost mai mari cu 42,379 milioane lei, iar veniturile din activitatea de echilibrare au înregistrat o scădere de 546,733 milioane lei.

Cheltuielile de exploatare înainte de echilibrare şi de activitatea de construcţii au crescut anul trecut cu 14% (plus 202,301 milioane lei), la 1,618 miliarde lei.

La nivel de Grup (Transgaz, Eurotransgaz şi VestMoldTransgaz) profitul net a fost de 172,387 milioane lei (minus 50%), iar veniturile din activitatea de exploatare de 1,785 miliarde lei (plus 13%).

SNTGN Transgaz este unicul operator al Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale (SNT) care asigura transportul în condiţii de siguranţă, eficientă şi competitivitate, a peste 90% din gazul natural consumat în România.

Transgaz desfăşoară următoarele activităţi: transportul intern al gazelor naturale - activitate reglementată de monopol, cu tarife stabilite în baza metodologiei emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei;transportul internaţional al gazelor naturale - activitate nereglementată realizată prin conducte de transport gaze naturale, cu tarife stabilite în conformitate cu contractele comerciale încheiate între părţi; dispecerizarea gazelor şi cercetarea şi proiectarea în domeniul transportului gazelor naturale.

În calitate de operator de sistem şi de transport gaze naturale certificat conform celui de-Al Treilea Pachet Energetic, din iulie 2010 Transgaz este membru ENTSOG (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi de Sistem de Gaze Naturale), organizaţie în cadrul căreia compania cooperează cu toţi operatorii europeni ai sistemelor de transport gaze naturale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.