DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Profitul net consilidat al BVB a scăzut în primul semestru cu 45%

FINACO
profit calcule impozite

Profitul net consolidat al Grupului BVB a atins în primul semestru din 2019 nivelul de 3,87 milioane lei, în scădere cu 45% comparativ cu anul anterior, acesta fiind obţinut în proporţie de 73% din segmentul de tranzacţionare, în timp ce profitul atribuibil acţionarilor societăţii mamă a fost de 3,60 milioane lei (minus 46%), conform datelor publicate vineri, potrivit Agerpres.

Grupul BVB a înregistrat o scădere cu 62% a profitului operaţional consolidat, până la valoarea de 2,57 milioane lei, principala cauza fiind diminuarea "drastică" a valorii ofertelor derulate pe piaţa principala de acţiuni şi obligaţiuni.

"Lipsa ofertelor a fost puternic influenţată de percepţia investitorilor asupra modificărilor cadrului legislativ din România, cu impact direct în piaţa de capital", se menţionează în raport.

Veniturile operaţionale ale Grupului BVB au înregistrat o scădere cu 17% în primele şase luni ale anului faţa de perioada similară a anului 2018, până la un nivel de 17,41 milioane lei, scădere determinată în principal de diminuarea veniturilor din comisioanele aferente valorii totale a tranzacţiilor de tip "oferte" derulate pe pieţele BVB.

Cheltuielile operaţionale consolidate au cumulat 15,18 milioane lei (plus 4,7%), în principal pe fondul majorării cheltuielilor cu amortizarea imobilizărilor, determinate de investiţiile realizate de grup în anul 2018, a cheltuielilor cu alte servicii prestate de terţi şi a cheltuielilor de promovare, ca urmare a intensificării eforturilor de promovare a pieţei de capital în anul 2019 faţă de anul anterior, în special prin prisma evenimentelor organizate de către Grupul BVB pentru promovarea pieţei de capital, se menţionează în raportul societăţii.

BVB a distribuit, începând cu data de 27 iunie 2019, dividendele aferente profitului net aferent 2018, în suma de 9,02 milioane lei, reprezentând 100% din profitul net după rezerve. Dividendul brut pentru anul 2018 a fost de 1,12593 lei/acţiune.

Pe de altă parte, conform raportului, Bursa de Valori Bucureşti a încheiat prima jumătate de an cu toţi indicii pe plus şi creşteri de două cifre. Indicele BET, a avut un avans de circa 20%, iar indicele BET -Total Return (BET-TR) a trecut pragul de 14.000 de puncte, creşterea fiind de aproape 30%.

Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 34,8 de miliarde euro în ultima şedinţă de tranzacţionare din iunie 2019, comparativ cu 30,6 miliarde euro la final de 2018, în creştere cu 14%.

Piaţa reglementată de acţiuni, excluzând ofertele publice iniţiale şi secundare, care a generat 93% din totalul veniturilor din tranzacţionare în prima jumătate a anului 2019, a înregistrat o creştere cu 12% a valorii tranzacţionate, respectiv 5,25 miliarde lei, rezultat al interesului investitorilor pentru tranzacţionarea pe piaţa secundară.

Activitatea de tranzacţionare pentru toate pieţele, inclusiv oferte, a înregistrat o scădere cu 25%, de la 7,46 miliarde lei în primele şase luni din 2018 la 5,60 miliarde lei în perioada ianuarie-iunie 2019. Scăderea provine, în cea mai mare măsură, din diminuarea drastică a valorii ofertelor derulate pe piaţa principală de acţiuni şi obligaţiuni, atât a ofertelor publice iniţiale, dar mai ales a ofertelor publice secundare, de la 2,373 miliarde lei lei în S1 2018 la 57 milioane lei în S1 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.