Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profitul producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi se dublează și jumătate în primele nouă luni, ajungând la 76,7 milioane lei

www.zf.ro
Antibiotice Iasi

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi, deţinut de Ministerul Sănătăţii, a realizat în primele nouă luni un profit net de 76,7 milioane lei, comparativ cu valoarea de 29,5 milioane lei înregistrată în perioada similară din 2022, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

”Cifra de afaceri a companiei Antibiotice obţinută din piaţa internă şi pieţele internaţionale în primele 9 luni ale anului 2023 a înregistrat valoarea de 463,4 milioane lei, în creştere cu 28% comparativ cu 362,6 milioane lei, nivelul atins în perioada similară a anului 2022. Profit net generat de Antibiotice a atins nivelul de 76,7 milioane lei, comparativ cu valoarea aferentă perioadei similare din anul 2022 de 29,5 milioane lei”, arată raportul companiei, potrivit news.ro.

Lichiditatea curentă (active circulante/datorii bancare pe termen scurt) este de 10,62, mai mare decât 1,2. EBITDA (profitul din exploatare, plus cheltuieli cu deprecierea activelor şi plus cheltuieli cu amortizarea) prezintă un trend ascendent de la 52 milioane lei în primele 9 luni 2022, la 119,6 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului 2023.

În primele 9 luni ale acestui an, Antibiotice a realizat o cifră de afaceri pe piaţa din România în valoare de 288,67 milioane lei, în creştere cu 32% comparativ cu primele 9 luni din 2022.

Această creştere a fost determinată de optimizarea politicilor de marketing, atragerea de noi produse, repoziţionarea medicamentelor din portofoliu cât şi de consolidarea clasei terapeutice antiinfecţioase de uz sistemic şi preparate dermatologice, sistem cardiovascular şi tract digestiv, unde Antibiotice se poziţionează pe primele locuri în piaţa internă.

 

Compania este lider cantitativ în piaţa totală pe forma farmaceutică pulberi injectabile (56%), unguente (20,6%), supozitoare şi ovule (35,7%).

Vânzarea medicamentelor marca Antibiotice pe segmente de piaţă în primele 9 luni 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, se prezintă astfel:

• Pe segmentul vănzărilor în spitale (hospital), unde Antibiotice este recunoscută ca principal furnizor de medicamente antiinfecţioase, vânzările au înregistrat o creştere valorică de 18,4%.

• Pe segmentul lanţuri naţionale de farmacii, vânzările valorice au crescut cu 13,6% iar în farmaciile independente şi minilanţuri, vânzările valorice ale companiei au înregistrat o creştere cu 19,1%.

În perioada analizată, suplimentele alimentare din gama Nutriensa® care au înregistrat evoluţii semnificative în vânzări, sunt brandurile SimbiFlora, Lejer® şi Imunofix®.

În perioada ianuarie-septembrie 2023 cifra de afaceri netă pe pieţele internaţionale a fost de 174,76 milioane lei, în creştere cu 23,3% comparativ cu perioada similară a anului 2022.

Acest rezultat a fost obţinut prin exportul unui numar de 80 de medicamente, ce totalizează un volum de aproximativ 68 milioane de unităţi terapeutice, în creştere comparativ cu anii anteriori.

Creşteri semnificative au fost înregistrate în teritorii precum: SUA, Vietnam, UK, Moldova, Danemarca, Ungaria, Olanda, care au generat 90% din vânzările perioadei analizate. În aceste teritorii, Antibiotice se poziţionează în topul producătorilor ce oferă portofolii complete de medicamente antiinfecţioase cu administrare în spitale.

De asemenea, valorificarea la export (peste 55 de ţări) de substanţe active pe baza de biotehnologii derivate din streptomycines noursei pentru uz farmaceutic (nistatina compactată, nistatina micronizată şi nistatina standard), a determinat în primele 9 luni din acest an, o creştere cu 14% a vânzărilor comparativ cu primele 9 luni ale anului precedent.

Compania a realizat în primele 9 luni din 2023 investiţii totale în valoare de 51,03 milioane lei, comparativ cu 32,3 milioane lei realizate în primele 9 luni ale anului anterior.

Una dintre investiţiile majore pe care Antibiotice le ţinteşte pentru dezvoltarea durabilă a companiei este cea dedicată proiectului „Capacitate de producţie, ambalare şi depozitare produse sterile, soluţii şi topice”, parte din planul de afaceri“The Future Together”. Fabricarea acestor noi tipuri de medicamente va contribui la susţinerea sistemului naţional de sănătate cât şi la majorarea exporturilor companiei, cu impact asupra creşterii cifrei de afaceri în orizontul anilor 2030.
Pentru acest proiect, a cărui valoarea totală este de peste 200 milioane lei, Antibiotice a obţinut fonduri nerambursabile, în sumă de 85 milioane lei, prin ajutor de stat de la Ministerul de Finanţe şi a încheiat un acord de împrumut, fără solicitare de garanţii, cu Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 123 milioane lei. În perioada analizată s-au demarat primele lucrări aferente acestei investiţii, prin startarea construcţiei unui depozit modern de produse finite ce are o capacitate de stocare de trei ori mai mare decât cea a depozitului existent pe platformă, complet digitalizat. Noul depozit va fi adaptat producţiei estimate în perspectiva următorilor ani (2030).

Antibiotice a investit şi în producţia de energie verde din surse regenerabile obţinând finanţare nerambursabilă prin fonduri PNRR în vederea construcţiei de parcuri fotovoltaice atât la sol (2,5 MW) cât şi pe clădiri (1,2 MW) care vor asigura 36,4% din consumul propriu de energie al companiei, din energie produsă 100% din resurse regenerabile. Ambele proiecte se vor finaliza în acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.