Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prognoză neașteptată: Banca Transilvania anunță că economia va crește mai mult decât a prognozat guvernul Ciucă

www.zf.ro
banca transilvania

Banca Transilvania, cea mai mare bancă după active de pe piaţa locală, estimează că în 2022 economia va creşte cu 3,8% faţă de 2,9%, cât este prognoza guvernului Ciucă, iar PIB-ul va ajunge la 277 de miliarde de euro faţă de 240 miliarde de euro în 2021.

În 2023, PIB-ul este estimat să ajungă la 306 de miliarde de euro.

Citește și: Operatorii de pe piaţa jocurilor de noroc online trag frâna de mână guvernului: taxa de 40% va duce la explozia ilegalităților

“Am revizuit prognozele pentru evoluţia economiei naţionale în trimestrele următoare, prin încorporarea dinamicii recente a ndicatorilor macro-financiari, internaţionali şi interni, inclusiv a estimărilor provizorii (1) cu privire la dinamica PIB-ului şi componentelor din T1/2022. Conform scenariului macroeconomic central actualizat economia naţională ar putea creşte cu rate anuale de 3,8% în 2022, 4,1% în 2023, respectiv 4,9% în 2024”, spun analiştii Băncii Transilvania.

Pentru consumul privat, principala componentă a PIB, Banca Transilvania preconizează o creştere cu 4,7% anul anul acesta şi cu 5,2% în 2023, iar investiţiile vor avea un plus de doar 3,2%. În acelaşi timp, inflaţia medie va fi de 10,5%, faţă de 4,1% în 2021, iar BNR va majora dobânda de referinţă până la 4,5% faţă de 3,75% în prezent.

În ceea ce priveşte cursul de schimb leu/euro, analiştii Băncii Transilvania spun că euro va fi de 4,96 în 2022, în timp ce dobânda la titlurile de stat pe 10 ani va fi de 7,1%. La finalul lunii aprilie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a publicat noua prognoză de creştere economică pentru 2022. Noua creştere economică anticipată de guvern este de 2,9%, faţă de 4,3% în prognoza de iarnă. Bugetul de stat a fost construit pe o creştere economică reală de 4,6%. Noul PIB estimat de guvern este de 1.328 de miliarde de lei, în creştere în termeni nominali faţă de PIB-ul pe care a fost construit bugetul de stat (1.317 mld. lei).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.