Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Program - 10% din bucureșteni vor merge cu bicicletele la servicii

IMG_1411_resize

Banii se acordă Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) prin Ministerul Mediului, iar proiectul se va aplica potrivit unui plan integrat de mobilitate urbană. Ţinta autorităţilor este de a reduce noxele în centrul Capitalei şi de a promova transportul pe biciclete, astfel încât 10% din populaţie să adopte acest sistem de deplasare prin oraş. Cele 10 milioane euro provin “din comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră”, a spus ministrul Mediului, Attila Korodi care a prezentat priectul alături de primarul general Sorin Oprescu.

Planul acoperă 60 de străzi - vezi Harta - Harta bucuresti piste biciclete, care însumează aproape 100 km lungime, cu 18 centre de închiriere pentru circa 200 de biciclete, un centru de comandă şi 78 de parcări. Strategia Municipalităţii a fost concepută pe două axe majore - Nord-Sud şi Est-Vest -, astfel încât o bicicletă va putea fi închiriată dintr-un punct al oraşului şi predată în alt punct. Vor fi amenjate 78 de parcări pentru biciclete, astfel încât bucureştenii îşi vor putea rezolva problemele fără grija că nu au unde să le lase în siguranţă. Cu toate acestea, primarul general Sorin Oprescu spune că din experienţa primarului din Paris nu se încumetă să amenajeze parcări pentru biciclete personale în zonele aglomerate, deoarece se fură.

Pe inelul principal de circulaţie cu trafic intens, pistele pentru biciclete vor fi amenajate şi pe străzile paralele cu bulevardele incluse în acesta. Inelul principal de circulaţie se desfăşoară pe Bdul Iancu de Hunedoara, Şos. Ştefan cel Mare, Şos. Mihai Bravu, Prelungire Şos. Mihai Bravu, Calea Văcăreştilor, str. Niţu Vasile, str. Izvorul Rece, Drumul Găzarului, str. Grigore Vodă, străpungere peste Şoseaua Giurgiului până la intersecţia cu prelungirea str. Progresului, str. Progresului, Bdul Geniului, Şos. Grozăveşti, Pasajul Basarab, Şos. Nicolae Titulescu până la Iancu de Hunedoara.

“Vom implementa un sistem modern de închiriere - pe baza unui card sau a unui act de identitate. Chiriaşul va plăti apoi în funcţie de perioada în care a folosit bicicleta", a explicat Ion Dedu, şeful Direcţiei de Transporturi din cadrul PMB.

Se impun modificări în circulaţie

Potrivit lui Ion Dedu, se vor face câteva modificări şi în Codul Rutier, care va trebui să prevadă nişte reglementări specifice bicicliştilor. „În Codul rutier, bicicleta este considerată vehicul, dar bicicliştii nu au carnet. Pe străzile nemarcate pentru biciclişti se va circula cu 30 km/h”, a explicat Ion Dedu. Pentru a-i feri şi pe biciclişti de noxele de pe marile artere de circulaţie se va urmări ca pistele să fie amenajate pe străzile paralele cu acestea. Pe unele artere, s-ar putea desfiinţa o bandă pentru circulaţia maşinilor în favoarea bicicliştilor. În funcţie de zonă, pistele vor fi amenajate fie pe stradă, fie pe trotuar. Municipalitatea vrea să înceapă amenajările pentru piste din această vară, „imediat ce intră elevii în vacanţă şi traficul este mai redus”, a spus Sorin Oprescu. Proiectul este programat să fie încheiat până la sfârşitul anului viitor.

Vor fi refăcute şi vechile piste

Primarul general, Sorin Oprescu, a anunţat că va reface şi o parte dintre vechile piste pentru biciclete declarate neconforme de Poliţia Rutieră. “Acele piste declarate de poliţia rutieră neconforme nu ar fi putut fi date în folosinţă fără avizul poliţiei rutiere. Acele piste au fost avizate în Comisia de Circulaţie, comisie din care fac parte şi reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere. Ulterior, la presiunea unor organizaţii, în special cele care nu au câştigat licitaţiile, poliţiştii rutieri s-au răzgândit şi au spus că pistele sunt neconforme”, a declarat Sorin Oprescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.