Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Program de prevenţie şi depistare precoce a cancerului de col uterin, în localităţile Malnaş şi Bodoc, judeţul Covasna

www.asianscientist.com
Celula canceroasa

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade", invită femeile din localităţile Malnaş şi Bodoc, din judeţul Covasna, la testare gratuită Babeş-Papanicolau şi HPV, în cadrul proiectului "Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru", potrivit Agerpres.

"Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă sâmbătă, 12 noiembrie 2022, în judeţul Covasna, în localităţile Malnaş şi Bodoc. Invităm femeile din grupul ţintă 24-64 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolau şi HPV, program dedicat promovării prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin. Programul caravanei în data de 12 noiembrie 2022 este următorul: Malnaş - 12.11.2022 - începând cu ora 10.00 (Curtea Primăriei Malnaş); Bodoc - 12.11.2022 - începând cu ora 14.00 (Curtea Primăriei Bodoc). Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate. Înscrierile pentru testare se pot face la medicii de familie", a anunţat, joi, managerul de proiect dr. Cosmina Cristina Uzun, într-un comunicat de presă.

Potrivit managerului de proiect, screeningul cancerului de col uterin este o metodă de prevenire a cancerului prin depistarea şi tratarea anomaliilor în stadiu incipient care, netratate, pot evolua către cancer de col uterin.

"Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% la femeile care participă în mod regulat la programe organizate de screening. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cazuri de cancer de col uterin pot fi prevenite prin screening. Testul Babeş-Papanicolau sau examenul citologic cervico-vaginal este testul esenţial în screeningul cancerului de col uterin sau cervical şi constă în analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafaţa colului uterin (cervix), iar scopul lui principal este să detecteze prezenţa celulelor anormale la colul uterin înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase. Aceste modificări pot să dispară de la sine, fără tratament, însă unele dintre ele pot evolua şi pot determina cancerul cervical. De aceea, depistarea lor la timp este foarte importantă", a precizat dr. Uzun.

De asemenea, se arată în comunicat, HPV (Papilomavirusul uman) este o infecţie virală care se transmite între oameni, fiind cea mai comună infecţie cu transmitere sexuală.

"Infecţia cu HPV este foarte frecventă la majoritatea persoanelor active sexual şi nu prezintă simptome.Prezenţa virusului HPV nu înseamnă că femeia va dezvolta cancer. Dacă este depistată o tulpină de HPV cu risc crescut, medicul va recomanda tratamente pentru a reduce riscul de cancer. Numai dacă aceste leziuni nu sunt tratate la timp şi corect pot duce la cancer (...). Screeningul făcut cu regularitate poate detecta din timp modificările celulare. Detectarea precoce a modificărilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin, precum şi tratamentul la timp şi corect duc, de obicei, la vindecarea completă. Vă invităm la testare, indiferent de vârstă, pentru că screeningul vă poate salva viaţa!", a subliniat dr. Cosmina Cristina Uzun.

Proiectul "Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru" are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.