Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce se știe până acum despre banii pentru panourile fotovoltaice în 2024. Ce spun Ministerul Mediului și MIPE

Twitter
panouri fotovoltaice

În 2024, finanțările pentru panouri fotovoltaice se vor acorda prin două programe. Unul e „Casa Verde”, al Administrației Fondului de Mediu. Al doilea este al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Detaliile clare privind condițiile și sumele oferite nu exisă încă.

Vezi și: UE vrea eliminarea centralelor de apartament: data limită până la care le mai putem utiliza

Singura chestiune tranșată până în acest moment este că finanțările și instalările pentru „Casa Verde” 2023 vor fi reluate în jurul datei de 15 ianuarie 2024.

În acest moment, 93 de instalatori sunt înscriși în programul „Casa Verde” 2023, spune pentru Europa Liberă ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Avem o nouă listă de instalatori care au primit contractele pentru a le semna. Cel târziu la finalul săptămânii următoare [12 ianuarie 2024 n.red.] putem să considerăm că toată lumea va fi sus pe case și va instala panouri”.

Programul „Casa Verde” de anul trecut a fost suspendat din septembrie până în decembrie 2023, în urma unei contestații în justiție depusă de o firmă de instalare care reclama că a fost exclusă de pe lista instalatorilor prin nerespectarea procedurilor.

În noiembrie, compania care a contestat procedura de validare a fost de acord să renunțe la proces dacă se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor.

Odată cu noua sesiune de validare, societatea a renunțat la procesul intentat Administrației Fondului de Mediu (AFM).

Detaliile pentru „Casa Verde” 2024 nu sunt încă stabilite

Legat de programul „Casa Verde” 2024, condițiile de derulare nu sunt la fel de clare. Bugetul AFM nu a fost aprobat, spune ministrul Mediului, care că speră că până la finalul lunii ianuarie acest lucru să se întâmple.

Nu este clar nici care va fi suma oferită. Inițial s-a vorbit despre o diminuare a finanțării, de la 20.000 de lei la 10.000, apoi s-a revenit la suma inițială. Dar nici aceasta nu e definitivă.

În ecuația sumei acordate în 2024 pentru „Casa Verde” intră și noua finanțare pentru panouri fotovoltaice și baterii care vine prin PNRR, gestionată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Ministrul Adrian Câciu a spus că finanțarea prin acest program poate ajunge și la 25.000 de lei, în funcție de puterea electrică instalată. Sunt prevăzute sume separate pentru panouri, pe de o parte, și pentru baterii, de cealaltă parte.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, crede că finanțările prin cele două programe ar trebui să fie echivalente pentru proiecte electrice asemănătoare și spune că această chestiune e în discuție în aceste zile la Guvern.

Față de „Casa Verde”, finanțarea acordată de MIPE pentru fotovoltaice și baterii nu se acordă pentru prosumatori, ci numai pentru consumul casnic.

„Cea mai importantă alocare este pentru cetățeni, pentru gospodării, unde avem 1,2 miliarde de euro pentru panouri fotovoltaice și baterii, vouchere pentru acest tip de investiții, și, pe de altă parte, pentru eficiența energetică a gospodăriilor, a caselor”, spune ministrul Adrian Câciu.

Adrian Câciu a precizat că valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice va fi de până la 25.000 de lei, echivalentul a 5 kilowați. Un alt voucher va fi acordat pentru instalarea de baterii. Suma acordată va depinde însă de fiecare gospodărie, iar finanțarea va fi mai mică pentru o putere instalată mai mică.

„Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru autoconsum, nu pentru a fi producători de energie, valoarea unui voucher pentru panourile fotovoltaice este până la 25.000 de lei”, a spus Adrian Câciu.

„Însoţiţi aceşti 25.000 de lei pentru panouri cu încă 25.000 de lei pentru capacitatea de stocare, pentru baterii, deci 50.000 de lei pe gospodărie vin pe acest tip de investiţie”, a mai explicat Ministrul, potrivit News.ro.

În bugetul programului gestionat de MIPE sunt incluse și finanțări de maximum 76.500 de lei pentru anveloparea caselor.

60.000 de gospodării din România vor putea beneficia de fonduri în 2024, anunță ministrul Adrian Câciu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.