DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Programul audierilor pentru CCR: începe 'dansul' candidaților

justitie zaruri

Audierile candidatilor pentru un post la Curtea Constituțională a României au loc miercuri. Comisia juridică începe ședința la ora 13.00, iar plenul de validare are loc marțea viitoare, în 3 mai.

PSD l-a propus pentru această funcţie pe prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, USR - pe judecătorul Cristi Danileţ, iar AUR - pe prof. univ. Ioan Sabău-Pop.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat, la 11 aprilie, procedura pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională, în locul actualului preşedinte, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul pe 10 iunie 2022.

Termenul de depunere a candidaturilor pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu este 26 aprilie 2022, a stabilit Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, la 11 aprilie 2022. De asemenea, Comisia juridică a Camerei va depune raportul până pe 29 aprilie.

Nominalizarea unui nou judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu urmează să fie făcută de Camera Deputaţilor, având în vedere că tot aceasta a fost cea care l-a desemnat pe Valer Dorneanu în 2013, informează Agerpres.

Tot în iunie 2022, expiră şi mandatele judecătorilor Mona Pivniceru şi Daniel Morar. Nominalizarea în locul Monei Pivniceru urmează să fie făcută de către Senatul României, în timp ce nominalizarea în locul lui Daniel Morar ar urma să aparţină Preşedintelui României.

Potrivit Constituţiei României, Curtea Constituţională se compune din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de Preşedintele României (art. 142 din Constituţia României).

Judecătorii Curţii Constituţionale aleg, prin vot secret, preşedintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani. Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii, mai arată Constituţia României (art. 142).

Fiecare Cameră a Parlamentului numeşte, la propunerea Biroului permanent şi pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorităţii membrilor prezenţi. Candidaturile se pot depune la Comisia juridică de grupurile parlamentare, de deputaţi şi de senatori. Fiecare candidat va depune un "curriculum vitae" şi actele doveditoare că îndeplineşte condiţiile prevăzute de Constituţie. Candidaţii vor fi audiaţi de comisie şi de plenul Camerei. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toţi candidaţii, conform Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale (art. 5).

Conform art. 67 din Legea CCR, mandatul de judecător al Curţii Constituţionale încetează la expirarea termenului pentru care a fost numit sau în alte situaţii precum demisie, pierdere a drepturilor electorale, de excludere de drept, deces etc.

Cu 3 luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe Preşedintele României, solicitându-l să numească un altul în locul lui; numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor (art. 68 din Legea nr. 47/1992).

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit. Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de Preşedintele României poate propune o singură candidatură. Dacă la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, va avea loc un doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi. Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă (art. 7 din Legea nr. 47/1992).

Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior (art. 143 şi 144 din Constituţie).

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.