Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Programul nuclear iranian: Negociatorii din Franţa, Regatul Unit şi Germania cer Teheranului ca viitoarele tratative să se desfăşoare mai rapid

blacknews.ro
Iran AIEA uraniu

Negociatorii din Franţa, Regatul Unit şi Germania implicaţi în demersurile pentru salvarea acordului internaţional privind programul nuclear iranian i-au cerut vineri Teheranului să accelereze ritmul negocierilor atunci când acestea vor fi reluate, transmite Reuters.

''Sperăm că Iranul este într-o poziţie de a relua discuţiile rapid şi de a se angaja constructiv în ele, astfel încât acestea să se poată desfăşura într-un ritm mai alert'', au subliniat negociatorii într-o declaraţie.

''Ne apropiem cu rapiditate de capătul drumului pentru această negociere'', au avertizat ei.

După cinci luni de întrerupere, tratativele pentru salvarea acordului nuclear iranian încheiat în 2015 au fost reluate pe 29 noiembrie - pentru prima dată după alegerea, în iunie, a lui Ebrahim Raisi în funcţia de preşedinte al Iranului - între Teheran şi ţările încă participante la acest pact, dar discuţiile sunt din nou suspendate de la începutul lunii decembrie.

''Nu avem luni, ci mai degrabă săptămâni pentru a ajunge la un acord'', a declarat emisarul Uniunii Europene, Enrique Mora, într-o conferinţă de presă după întâlnirea Franţa-Regatul Unit-Germania care a încheiat oficial a şaptea rundă de discuţii pentru revitalizarea acordului nuclear iranian, potrivit Agerpres.ro.

Mora şi-a exprimat speranţa că tratativele cu Teheranul vor fi reluate în acest an, în timp ce unii diplomaţi chiar au avansat data de 27 decembrie.

El a adăugat că cererile Iranului au fost incluse într-un text care ar servi drept bază comună pentru negocieri, dar cele trei puteri vest-europene care au semnat acordul din 2015 s-au arătat mai puţin optimiste.

Acordul internaţional privind programul nuclear iranian este 'muribund' după ce fostul preşedinte american Donald Trump a decis ca SUA să se retragă unilateral din înţelegere, în 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.