Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect de lege împotriva celor care maltratează animalele: Care sunt pedepsele

unpr oprea

Pedepsele pentru uciderea sau maltratarea animalelor s-ar putea înăspri, ajungând până la şapte ani de închisoare, dacă un proiect de lege în acest sens depus în Senat de parlamentari ai UNPR va fi adoptat de forul legislativ.

Liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochiţoiu, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, iniţierea unei propuneri legislative de modificare a Legii 205 din 2004 privind protecţia animalelor. Vochiţoiu a spus că legea în vigoare nu are sancţiuni suficient de drastice pentru cei care chinuie animalele, fiind pedepse de doar până la un an sau amendă. El a adăugat că propune ca pedepsele să fie de doi până la şapte ani de închisoare.

"Oare un individ care chinuie un animal, putem să-l bănuim că are relaţii fireşti cu ceilalţi oameni?", a întrebat retoric Vochiţoiu. Potrivit proiectului de lege, va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la doi la şapte ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, rănirea sau schingiuirea animalelor, intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

În cazul condamnării pentru una dintre aceste infracţiuni, instanţa va dispune ca pedeapsă complementară şi interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la cinci la 10 ani. Pedepsele cu închisoarea se vor înăspri fiind de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când animalul se afla în posesia unei persoane responsabile cu îngrijirea, protecţia şi bunăstarea animalelor, a unei persoane responsabile cu dresajul animalelor, a uneia responsabile cu tratarea medicală, precum şi dacă fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună, mai prevede proiectul depus de UNPR, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.