Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect de lege în Israel pentru a limita mandatele prim-ministrului

IMEMC News
israel knesset

Parlamentarii israelieni au adoptat luni seară în primă lectură un proiect de lege pentru limitarea numărului de ani la putere ai unui prim-ministru, considerat de opoziţie drept lege "anti-Netanyahu", deoarece l-ar putea împiedica pe fostul premier să revină la putere, notează AFP preluat de agerpres.

Acest proiect, susţinut de o majoritate de 66 de membri din totalul celor 120 ai Knessetului (parlamentul), îşi propune să schimbe o lege fundamentală a statului Israel pentru a limita la opt ani numărul de ani în fruntea guvernului, dacă nu au trecut trei ani între mandate.

În prezent, nicio lege în Israel nu limitează numărul de mandate ale unui prim-ministru.

Întrucât actualul lider al opoziţiei, Benjamin Netanyahu, 72 de ani, a fost cel mai longeviv lider de guvern din istoria ţării, cu 15 ani la putere, dintre care ultimul mandat până în iunie, adoptarea definitivă a acestei măsuri ar avea ca efect să-l împiedice să fie din nou prim-ministru pe termen scurt, dacă nu pentru totdeauna.

"Puterea continuă a unei singure persoane este dăunătoare pentru democraţie", a declarat luni seară, înainte de votul în primă lectură al deputaţilor, ministrul justiţiei, Gideon Saar, membră a unei coaliţii eteroclite care, în iunie, l-a înlăturat de la putere pe Benjamin Netanyahu.

Acest vot preliminar permite ca proiectul de lege să fie studiat de comisiile parlamentare înainte de voturile definitive din a doua şi a treia lectură.

"Această lege este o lege personală menită să îl împiedice pe Netanyahu să revină la putere împotriva voinţei poporului", a declarat deputata Miri Regev, o prietenă apropiată a lui Netanyahu şi membră a partidului său, Likud (dreapta).

O coaliţie de 61 de deputaţi, condusă de Naftali Bennett, liderul partidului radical de dreapta Yamina, şi Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid (Există un viitor), a succedat în iunie ultimului condus de Benjamin Netanyahu, în funcţie din 2009 fără întrerupere şi anterior la putere din 1996 până în 1999.

Judecat în prezent pentru corupţie în mai multe dosare, Benjamin Netanyahu rămâne cu mult înaintea principalilor săi rivali politici în intenţiile de vot, potrivit unor sondaje recente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.