Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect de lege pentru deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chişinău

mondonews.ro
timofti

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a înaintat parlamentului spre ratificare proiectul de lege cu privire la deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chişinău, informează marţi presa de la Chişinău. Informaţia a fost confirmată de secretarul general al Administraţiei prezidenţiale, Ion Păduraru.

Potrivit lui Păduraru, ca urmare a semnării acordului în acest sens între premierul Pavel Filip şi secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, iniţiativa legislativă a preşedintelui Nicolae Timofti este una 'formală', fiind prevăzută de legea privind tratatele internaţionale. Anterior, preşedintele Nicolae Timofti a salutat, prin intermediul unui comunicat de presă, semnarea la Bruxelles a acordului ce prevede deschiderea la Chişinău a biroului de legătură NATO, care constituie, potrivit şefului statului moldovean, 'un pas important în contextul modernizării politice şi în relaţiile Republicii Moldova cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, cu menţinerea statutului de neutralitate al ţării'.

Luni, guvernul moldovean a adoptat proiectul de lege pentru ratificarea acordului privind deschiderea unui Birou NATO la Chişinău, în pofida opoziţiei guvernatoarei (başkanul) regiunii autonome Găgăuzia din sudul Republicii Moldova, Irina Vlah, care face parte din executiv, conform Constituţiei. Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie ratificat de parlamentul republicii. Acordul privind deschiderea unui birou al NATO la Chişinău a fost semnat cu o săptămână în urmă la Bruxelles de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, conform Agerpres. 'Biroul de legătură NATO va fi important atât pentru susţinerea noastră politică, cât şi pentru susţinerea efectivă a Republicii Moldova. Va fi un birou mic, alcătuit din civili, nu o bază militară. Este vorba despre cooperare, nu despre impunerea priorităţilor sau a aderării Republicii Moldovei la NATO. Susţinem dreptul tuturor ţărilor de a decide singure în privinţa politicii externe şi de securitate. NATO respectă în totalitate neutralitatea Republicii Moldova', a declarat după semnarea acordului secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.