Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect de Ordonanță: Guvernul prelungeşte valabilitatea certificatelor COVID şi după data de 31 decembrie

Twitter
certificat verde

Guvernul are, pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, o ordonanţă de urgenţă care vizează prelungirea valabilităţii certificatelor COVID – care atenstă vaccinarea, testarea şi vindecarea de COVID-19 - şi după data de 31 decembrie 2022, notează news.ro.

Potrivit unui anunţ oficial al Guvernului, pe agenda şedinţei de miercuri se află Proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea art. 1 alin. (12) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19.

Legislaţia naţională prevede în acest moment că certificatele eliberate pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei sunt valabile:

a) certificatele de testare, 48 de ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul de amplificare a acidului nucleic;

b) certificatele de vindecare, 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV2, înregistrat în platforma informatică «Corona-forms»;

c) certificatele de vaccinare, până la data de 31 decembrie 2022.

Instituţiile europene au decis că valabilitatea certificatelor de vaccinare se prelungeşte şi după data de 31.12.2022.

”În acest sens, se impune iniţierea prezentului act normativ pentru asigurarea concordanţei în legislaţia naţională în ceea ce priveşte modul de eliberare, verificare şi acceptarea certificatului digital al UE privind COVID şi data până la care sunt emoise şi valabile. Adoptarea în regim de urgenţă se impune, astfel încât statul român, prin instituţiile abilitate să întrerpindă demersurile necesare pentru realizarea imediată a modificării funcţionalităţilor Sistemului informatic integrat de eliberare şi verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19, astfel încât certificatele eliberate şi cele care se vor elibera să fie valabile până la data de 30.06.2023, dată statuată de Regulamentul (UE) nr. 2022/1034”, se arată în Nota de fundamentare.

Potrivit iniţiatorilor, ”neadoptarea prezentului proiect sub forma proiectului de ordonanţă de urgenţă va aduce României consecinţe negative privind obligaţia de a aplica actele europene, în considerarea faptului că sistemul informatic este neoperabil fără modificările necesare”.

”Mai mult decât atât, nu se va putea realiza procedura de verificare privind recunoaşterea certificatelor emise de alte state, după 31.12.2022”, se mai arată în docimentul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.