Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect INCENDIAR în Parlament: Recomandările Comisiei de la Veneția, transpuse în lege

Inquam Photos/ Octav Ganea
Parlament

Uniunea Salvați România va depune în Parlament proiecte de lege pentru transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneția cu privire la Legile justiției și Codurile Penale. Partidul de Opoziție a acuzat că Tudorel Toader și coaliția de guvernare împiedică aderarea României în Spațiul Schengen, scrie Mediafax.

„Uniunea Salvați România va depune proiecte de lege pentru a pune transpune toate recomandările Comisiei de la Veneția în legile justiției și codurile penale, imediat după publicarea rapoartelor oficiale. USR consideră că este foarte important ca România să se alinieze la standardele europene în domeniul justiției pentru a dovedi partenerilor externi că lupta anti-corupție rămâne o prioritate a țării noastre. Faptul că România este condusă temporar de un partid al penalilor nu trebuie să afecteze parcursul european al țării noastre”, a transmis USR printr-un comunicat de presă remis vineri MEDIAFAX.

Reprezentanții formațiunii au adăugat că ministrul Justiției, Tudorel Toader, și coaliția de guvernare împiedică intrarea României în spațiul Schengen.

„USR a insistat în mod constant ca legile justiției și codurile penale să fie modificate, numai după obținerea unui aviz din partea Comisiei de la Veneția, dar coaliția PSD-ALDE a refuzat solicitarea avizului, de frica unei evaluări internaționale. Măcar în ceasul al 12-lea, această coaliție toxică pentru România trebuie să preia recomandările Comisiei de la Veneția pentru că altfel pune în pericol poziția țării noastre în Uniunea Europeană. Cu Tudorel Toader și coaliția PSD-ALDE la guvernare, România nu are nicio șansă să mai scape de Mecanismul de Cooperare și Verificare sau să intre în spațiul Schengen. Această coaliție și-a făcut o prioritate din a submina statul de drept și independența justiției, deși acestea au fost criterii importante de aderare în Uniunea Europeană. Liviu Dragnea împinge România pe drumul periculos deschis de Ungaria și Polonia”, potrivit sursei citate.

Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare, în avizul adoptat vineri, privind proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.

Conform avizului adoptat vineri, Comisia de la Veneţia "exprimă preocupare că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate".

Citește și: Lovitură DEVASTATOARE - Sorin Blejnar, condamnat la șase ani de închisoare .

"Comisia Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet şi eficient în scopul obţinerii unor propuneri legislative solide şi coerente care să beneficieze de o largă susţinere în cadrul societăţii din România, ţinându-se cont în totalitate de standardele aplicabile şi de îndrumările Curţii Constituţionale", transmite Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.