Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect INEDIT în Parlament - Un deputat PNL cere VOUCHERE pentru mame și o Comisie Națională pentru Alăptare

bebelusul.ro
bebelus

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a anunțat că a înregistrat la Parlament Pachetul legislativ pentru Natalitate pentru a încuraja familiile prin măsuri concrete de stimulare a calității sistemului de educație și sănătate, în contextul în care România nu are o politică de creștere demografică, conform Mediafax.

Citește și: Demisie BOMBĂ din PRO România - Femeia adusă de Ponta cu SURLE și TRÂMBIȚE a plecat: 'Mi-ai dorit mazilirea'

„Criza demografică este una dintre cele mai severe provocări pe termen mediu și lung cu care se confruntă România. În anul 2018 am înregistrat un minim istoric în privința copiilor născuți în țară în ultima jumătate de secol, fenomen care trebuie văzut cumulativ cu numărul mare de tineri care emigrează”, a afirmat Ovidiu Raețchi, printr-un comunicat de presă remis, duminică, MEDIAFAX.

Liberalul spune că pe acest fond, piața forței de muncă și sistemele de pensii și de sănătate vor fi grav dezechilibrate în viitor.

„De aceea, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu societatea civilă cu expertiză în domeniu, am luat decizia de a depune Pachetul legislativ pentru Natalitate. Este un prim pas în soluționarea problemelor care au condus la scăderea natalității în România, iar majoritatea propunerilor din acest pachet legislativ au fost aplicate cu succes în state europene care s-au confruntat cu această situație”, a completat Raețchi.

Citește și: Demisie BOMBĂ din PRO România - Femeia adusă de Ponta cu SURLE și TRÂMBIȚE a plecat: 'Mi-ai dorit mazilirea'

Conform sursei citate, Pachetul legislativ pentru Natalitate conține următoarele proiecte:

- Inițiativă legislativă care propune ca mamele sau, după caz, persoanele care au în întreținere copii cu vârsta de până la trei ani, să beneficieze de vouchere valorice în valoare lunară de 150 de euro

pentru fiecare copil cu vârsta de până la trei ani, destinate achiziționării de servicii de asistență și îngrijire a copilului, care pot fi utilizate la creșe, grădinițe, servicii bone, etc.

- Proiect de lege care încurajează companiile private cu minim 30 de angajați să construiască creșe sau grădinițe pentru copiii angajaților acestora, scutindu-se din plata impozitului pe profit, anual, sumele de bani utilizate pentru construirea și/sau întreținerea acestor spații.

- Proiect de lege pentru sprijinirea creării Băncilor de Lapte Matern, având în vedere situația critică în care se află România din acest punct de vedere (nici măcar o Bancă de Lapte funcțională).

- Inițiativă legislativă care presupune înființarea unei Comisii Naționale de Alăptare compusă din specialiști voluntari - soluție recomandată de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, printre statele care au deja o astfel de Comisie numărându-se Germania, Statele Unite, Canada. Situația precară în care se află România din acest punct de vedere (ultimul loc în UE) face necesară adoptarea unor măsuri de stimulare a practicilor alăptării.

- Inițiativă legislativă care să ofere un cadru legal prin care mamele pot îngriji și alți copii, dincolo de cei proprii, lucrând ca bone, permițând astfel altor mame să revină rapid la muncă și primind în acest

scop un stimulent de la stat.

- Proiect de lege pentru clasificarea maternităților ca Spitale Prietene cu Copilul - clasificare lansată de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, care ar fi trebuit deja implementată în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.