Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect șoc - interzicerea tuturor mașinilor în Capitală, un weekend pe an

trafic

Lucian Iliescu, consilier PMP în cadrul Primăriei Capitalei, a depus la secretariatul instituției un proiect de hotărâre care prevede interzicerea transportului cu autoturismele în București un weekend pe an. Weekend-ul respectiv ar urma să fie cel cu două săptămâni înainte de începerea şcolii.

SURSE - Oamenii lui Tăriceanu joacă la dublu: primele semne serioase ale unei rupturi în coaliție

„Începând cu anul 2018, se stabilesc zilele «Week-end fără poluare», în penultimul weekend înainte de începerea anului școlar, în fiecare an. Perioada «Week-end fără poluare» este de sâmbătă ora 10,00 până duminică ora 16,00. Pe durata acestei perioade se interzice, pe teritoriul municipiului București, circulaţia tuturor autovehiculelor”, se arată în proiectul depus de Lucian Iliescu.

„Proiectul are și niște excepții, pentru că nu poți interzice toată circulația. Eu cred că este un proiect foarte benefic pentru Capitală, mai ales în contextul în care gradul de poluare este foarte mare. De undeva trebuie să începem, iar eu cred că un astfel de weekend nu este un sacrificiu foarte mare, mai ales că este perioada în care cei mai mulți bucureșteni sunt în vacanță”, a declarat, pentru agenția MEDIAFAX, Lucian Iliescu.

Potrivit proiectului inițiat de consilierul PMP, fac excepție de la această restricție autovehiculele îndreptăţite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectuează transport în comun, taxi-urile, ambulanțele, ale celor care îndeplinesc sarcini publice, transportă alimente și/sau aprovizionează piețele, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport vehicule care au girofare galbene.

Daniel Constantin dă detalii SECRETE din PSD: Cum e 'SĂPAT' Liviu Dragnea de proprii colegi

Totodată, în această categorie se încadrează şi autovehiculele diplomaţilor, militare, cortegiile mortuare, alaiurile de nuntă sau botez și autovehiculele care transportă persoane aflate în urgență medicală sau cu handicap locomotor şi carele TV.

„Nerespectarea prevederilor art. 3 constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.000 lei”, se mai arată în proiectul de hotărâre care urmează să fie analizat de secretariatul general al PMB.

„Comisia Europeană a deschis în data de 17 mai 2018 o procedură de infringement împotriva României şi a altor cinci ţări, considerând că acestea nu au întreprins măsuri pentru respectarea valorilor-limită convenite privind calitatea aerului. Potrivit CE, în cazul României, cea mai gravă situație este în aglomerarea București, unde valorile-limită zilnice au fost depășite în mod persistent încă de la momentul în care legislaţia Uniunii Europene a devenit aplicabilă țării noastre, iar în anul 2016 aceste valori au fost depășite pe o perioadă de 38 de zile. (…) Pe lângă sursele industriale staţionare de poluare a aerului, localizate în general pe şoseaua de centură a Bucureştiului, traficul vehiculelor este o sursă de poluare importantă, mai ales de-a lungul rețelei naţionale care se conectează la Bucureşti, precum şi traficul maşinilor grele pe şoseaua de centură, etc.”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

O decizie asemănătoare a fost luată de statul român înainte de anul 1989, atunci când pe drumurile din România se circula duminca „cu soț” și „fără soț”. Mai exact, în zilele de dumincă se circula alternativ: într-o duminică aveau dreptul să circule autoturismele ale căror numere de înmatriculare se terminau cu o cifră cu soț, apoi, în duminica următoare, circulau doar autoturismele ale căror numere se terminau cu o cifră fără soț.

Justificarea deciziei de la vremea aceea a fost criza de combustibil cu care se confrunta România, perioadă în care consumul de benzină era raționalizat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.