Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect pilot în Sănătate pentru tratarea unor pacienți cu tuberculoză - Ce pregăteşte Ministerul Sănătăţii

tuberculoza

Ministerul Sănătății intenționează să deruleze în 2020 un proiect pilot pentru tratarea în ambulatoriu a cel puțin 200 de pacienți cu tuberculoză din București, în cadrul unui proiect mai amplu de control al maladiei finanțat din Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei și Malariei, anunţă 360MEDICAL.ro.

Proiectul pilot se va desfășura în perioada ianuarie-decembrie 2020 în dispensarele de pneumoftiziologie din sectoarele 4, 5 și 6 din Capitală, care aparțin de Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, potrivit unui proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății.

“Obiectivele operaționale ale proiectului pilot sunt: tratarea exclusiv în ambulatoriu a minimum 200 de pacienți cu TB BK negativă din București, 65% din totalul pacienților cu TB sensibilă, cu microscopie negativă și cu rezidența în București, și asigurarea unei rate de aderență de 90% în lotul de pacienți cu TB BK negativă tratați exclusiv în ambulatoriu”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin.

Rata de succes așteptată la tratament este de 85% (pacienți cu succes terapeutic – vindecați și tratament complet, conform definiției) și a unei rate de abandon și pierduți mai mică decât media pe țară de 4%.

Citește și: RETROSPECTIVĂ 2019 Marea controversă a anului: OUG 114. Efectele care rămân și după abrogare

Autorii proiectului subliniază că tuberculoza continuă să rămână o problemă majoră de sănătate publică în România.

Astfel, deși rata de notificare a cazurilor a scăzut constant din anul 2002, România rămâne țare cu cea mai ridicată rată anuală de notificare din UE și contribuie anual cu circa 20% din cazurile totale înregistrate la nivelul blocului comunitar.

Managementul cazurilor de tuberculoză este încă centrat în România pe internarea continuă în spitale sau secții de pneumoftiziologie, unde se realizează diagnosticul de certitudine, inițierea tratamentului, precum și, după caz, monitorizarea reacțiilor adverse și evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice, potrivit specialiștilor.

“Acest lucru se realizează în contextul în care România dispune încă de peste 100 dispensare de pneumoftiziologie, care funcționează cu resurse financiare din bugetul Ministerului Sănătății și care ar avea capacitatea de a prelua o parte din serviciile furnizate în prezent în spital”, menționează autorii proiectului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.