DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Proiect UDMR: Ziua maghiarilor, sărbătoare oficială în România/ DOCUMENT

udmr

Deputații și senatorii UDMR au depus miercuri, 15 martie, la Camera Deputaților, un proiect de lege pentru declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România. 15 martie este declarată, în Ungaria, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

În expunerea de motive a inițiativei semnate de 30 de parlamentari se precizează că data de 15 martie amintește de idealurile revoluției pașoptiste, care „a unit intelectualitatea maghiară cu cea europeană și i-a adus alături și pe gânditorii și erudiții români din acele vremuri”, amintindu-i pe Gheorghe Barițiu și Nicolae Bălcescu.

Vezi AICI proiectul de lege și expunerea de motive!

„De mai mult de 25 de ani comunitatea maghiară din România sărbătorește lider idealurile comune ale revoluțiilor pașoptiste. În fiecare an înalții reprezentanți, demnitari ai statului român, președinți și prim-miniștrii adresează un mesaj comunității maghiare cu ocazia zilei de 15 martie. După un sfert de secol putem spune că această zi este un moment când cu toții căutăm să aducem în prim-plan valorile conviețuirii, cu păstrarea propriei identități, sub egida unui efort solidat a tuturor celor care soresc să apropie România de idealurile comune ale Europei contemporane. De fiecare dată, reprezentanții tuturor forțelor politice democratice ne sunt alături în 15 martie și sărbătorim împreună acea zi de excepție care ne-a unit cândva prin idealuri și simțăminte și care, suntem convinși, ne poate uni și în continuare”, mai spun inițiatorii proiectului de lege.

Legea prevede, la articolul 1, că „se consacră ziua de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România”. Proiectul mai introduce posibilitatea organizării de manifestări cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie în localitățile în care trăiesc maghiari. Aceste manifestări pot fi finanțate de la bugetele locale și județene. De asemenea, angajatorii trebuie să acorde o zi liberă angajaților maghiari, la cerere, pentru ca aceștia să poată participa la manifestările de 15 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.