Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiecte ANAF - Modificarea declarației unice și procedurii de acordare a bonificațiilor

Economica.net
ANAF

ANAF a publicat și pus în dezbatere publică proiectele de ordin ale președintelui instituției privind procedura de acordare a bonificației la depunerea declarației unice, precum și noul model al acesteia, după modificarile din ultima perioadă a Codului Fiscal potrivit Agerpres.

Codul fiscal a fost modificat prin introducerea unei noi categorii de persoane care poate opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv persoanele fizice care realizează venituri pentru care nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Acestea pot opta, totuși, pentru plata contribuției, așa că formularul, precum și instrucțiunile de completare au trebuit modificate.

Al doilea proiect de ordin privește procedura de acordare a bonificaţiei pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanţă în anul 2018 a declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precum şi pentru plata cu anticipaţie a obligaţiilor fiscale declarate în anul 2018 prin declaraţia unică, procedură care are în vedere descrierea operaţiunilor efectuate de organele fiscale centrale în evidenţa persoanelor fizice pentru acordarea bonificaţiilor, precum şi modalitatea de transfer de la bugetul de stat a valorii bonificaţiilor acordate la plata contribuţiei de asigurări sociale. Pentru acordarea bonificaţiilor, a fost stabilit şi un model al deciziei de constatare a acordării bonificaţiei.

Obligaţiile fiscale pentru care se acordă bonificaţii sunt cele declarate prin declaraţia unică, pentru veniturile estimate în anul 2018, respectiv impozitul pe venitul anual estimat, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate estimate, precum şi cele declarate pentru veniturile realizate în anul 2018, respectiv impozitul pe venit/câştig net anual şi/sau impozitul pe venitul anual realizat şi/sau contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorate pentru anul 2018.

Valoarea bonificaţiilor reprezintă: a) sumele rezultate din aplicarea unui procent de 5% asupra obligaţiilor fiscale declarate prin declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, aferente veniturilor estimate în anul 2018; b) sumele rezultate din aplicarea unui procent de 5% asupra obligaţiilor fiscale declarate prin declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, aferente veniturilor realizate în anul 2018.

Valoarea bonificaţiilor diminuează obligaţiile fiscale de plată, declarate prin declaraţia unică.

Bonificaţiile se acordă cu respectarea următoarelor condiţii: bonificaţia prevăzută la lit. a) se acordă în situaţia în care, până la 15 decembrie 2018 inclusiv, a fost achitat un procent de cel puţin 95 % din obligaţia fiscală declarată, aferentă veniturilor estimate în anul 2018; bonificaţia prevăzută la lit. b) se acordă, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: 1. declaraţia unică a fost depusă până la 31 iulie 2018 inclusiv, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă; 2. a fost achitată, până la 31 iulie 2019 inclusiv, diferenţa dintre obligaţia fiscală declarată aferentă veniturilor realizate în anul 2018 şi valoarea bonificaţiei prevăzută la lit. a).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.