Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiecte energetice care vizează transportul gazelor azere în Europa au fost incluse, în lista de Proiecte de interes comun ale UE

Operation World
Azerbaijan

Mai multe proiecte energetice care vizează transportul gazelor azere în Europa au fost incluse în cea de-a patra listă a proiectelor de interes comun (PCI) ale Comisiei Europene, a informat presa locală, citând Comisia Europeană.

Comisia Europeană a adoptat a patra listă de proiecte de interes comun (PCI) pentru implementarea infrastructurii energetice transfrontaliere în UE la 31 octombrie.

Citește și: Ultimă oră! Ajutoare de urgență aprobate de Guvernul Dăncilă! Cine va beneficia de bani

În general, numărul de proiecte de gaz pe listă a scăzut de la 53 la 32 în ultimii doi ani, ceea ce reprezintă 21 la sută din toate proiectele.

Proiectele din listă care au legătură cu transportul gazelor din Azerbaidjan sunt următoarele: Interconector Grecia - Bulgaria (IGB), Creșterea treptată a capacității pe cluster pe coridorul de transport bidirecțional (Bulgaria) - România - Ungaria - (Austria) (cunoscut în prezent ca "ROHUAT / BRUA"), Trans-Caspian Gas Pipeline (TCP), "South Caucasus Pipeline Future Expansion" (SCPFX), precum și "Trans-Adriatic Pipeline" (TAP).

Coridorul sudic de gaze (SGC), proiect în valoare de 40 de miliarde de dolari, prevede transportul a 10 miliarde de metri cubi de gaz către Turcia și Europa prin conducta, care va fi operată în cea de-a doua etapă a proiectului câmpului de condensare a gazului Shah Deniz în Azerbaidjan sectorul Mării Caspice.

SGC este format din patru proiecte: Shah Deniz 2, Extinderea conductei de sud din Caucaz (Baku-Tbilisi-Erzurum), conducta Trans Anatolian (TANAP) și Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Ceremonia de lansare a primei etape a SGC a avut loc la Baku pe 29 mai 2018, în timp ce ceremonia de deschidere a TANAP a avut loc pe 12 iunie 2018 în orașul turc Eskisehir.

Astfel, primul gaz din domeniul Shah Deniz din Azerbaidjan a trecut deja prin primul segment al SGC - de la terminalul Sangachal până la conducta extinsă din Caucazul de Sud.

Citește și: Liviu Pleșoianu îl spulberă pe Victor Ponta: Nu mai poza în victimă trădată, că e penibil și dizgrațios

Se preconizează că aprovizionarea cu gaz azer în Europa va ajunge la 10 miliarde de metri cubi de la începutul anului 2020.

În plus, șase miliarde de metri cubi de gaz azer vor fi livrate în regiunile vestice ale Turciei, după atingerea capacității planificate.

În valoare de 4,5 miliarde de euro, TAP este o parte a proiectului South Gas Corridor care prevede transportul gazelor de la Azerbaidjan Shah Deniz-2 în Grecia și sudul Italiei, peste Marea Adriatică, prin Grecia și Albania și implică proiectarea, construcția și operarea conducta de gaze naturale.

Odată construită, TAP va oferi o rută de transport directă și rentabilă, care va deschide Coridorul sudic de gaze, un lanț de gaz lung de 3.500 de kilometri care se întinde de la Marea Caspică până în Europa.

Capacitatea inițială a TAP va fi de 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an, cu posibilitatea de a o dubla. Aproximativ 90% din lucrările de construcție a conductelor TAP au fost implementate.

TAP poate aduce un profit net de 238 de milioane de euro după primul an de funcționare, adică în 2021, conform estimărilor unuia dintre partenerii consorțiului TAP AG.

Acționarii TAP includ BP (20 la sută), SOCAR (20 la sută), Snam S.p.A. (20 la sută), Fluxys (19 la sută), Enagas (16 la sută) și Axpo (5 la sută).

Interconectorul IGB este o conductă de gaz care va permite Bulgariei să primească gaz azerbaidian, în special, extras din a doua etapă a câmpului de condensare a gazului Shah Deniz.

Citește și: Dezvăluire: Trei publicații cunoscute au pus la bătaie banii proprii pentru a face publicitate PNL-ului

IGB va fi conectat la TAP, prin care gazul din a doua etapă a câmpului Shah Deniz va fi livrat pe piețele europene.

Proiectul BRUA va integra sursele de gaze naturale din Mările Caspice și Mediterane, Orientul Mijlociu sau Asia Centrală, cu piețele din Europa Centrală și de Vest. Guvernul României a aprobat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Energiei, Transgaz și Consiliul consultativ al Coridorului sudic al gazelor cu privire la potențialul de cooperare în utilizarea infrastructurii de transport a gazului din interconectorul România-Bulgaria și conducta Bulgaria-România-Ungaria-Austria ( BRUA), în etapele viitoare, extinderea coridorului sudic de gaze în Balcani și Europa Centrală.

Conducta de gaze trans-caspică prevede transportul gazelor din Turkmenistan în Europa prin Azerbaidjan. Pentru aceasta, o conductă de gaz de 300 de kilometri ar trebui să fie așezată pe țărmurile azerbaidjene traversand Marea Caspica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.