Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul de lege privind dopajul în sport a fost adoptat; România s-a raliat Codului Mondial Antidoping

Queen Atletica
antidoping

Proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport a fost adoptat, luni, de Senat cu unanimitate de voturi, România raliindu-se astfel ultimelor prevederi ale Codului Mondial Antidoping, informează Secretariatul General al Guvernului pe site-ul său oficial.

"România s-a raliat Codului Mondial Antidoping 2021 printr-o serie de modificări legislative coordonate de specialiştii Secretariatului General al Guvernului. Senatul a adoptat astăzi proiectul de lege al Guvernului privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, lege absolut esenţială pentru ca sportivii români să poată continua să participe la competiţii internaţionale majore. Constituit ca o urgenţă legislativă, proiectul a fost construit în echipă, de specialiştii Secretariatului General al Guvernului (SGG) şi cei ai Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului prin Secretariatul General al Guvernului. Urgenţa a impus-o obligativitatea ce îi revenea României de a prelua modificările aduse de WADA Codului Mondial Antidoping. Doar negocierile şi angajamentele clare asumate de conducerile SGG şi ANAD au dus la amânarea declarării stării de neconformitate a României şi acceptarea unei scurte prelungiri a perioadei de adaptare legislativă în ţară", se precizează în comunicatul de pe site-ul citat, informează Agerpres.

Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Cristian Balaj, a declarat că prin acest proiect de lege România s-a aliniat programelor antidoping gândite la nivel internaţional de WADA.

"Sportivii au dreptul fundamental de a practica un sport curat, fără dopaj, iar instituţiile implicate în activitatea sportivă trebuie să le protejeze sănătatea şi să promoveze corectitudinea şi egalitatea. Pentru toate acestea este necesară aplicarea unor programe anti-doping eficiente, gândite la nivel internaţional de Agenţia Mondială Anti-Doping, dar coordonate şi armonizate la nivel naţional de ANAD, pentru depistarea, descurajarea şi prevenirea dopajului în sport. Legea adoptată astăzi este piatra de temelie pentru implementarea tuturor celor de mai sus şi vreau să întăresc informaţia că ANAD este conformă", a afirmat Balaj.

Statele membre ale Consiliului Europei au convenit, sub egida Convenţiei Antidoping a Consiliului Europei, să se pună bazele unei legislaţii unitare referitoare la prevenirea şi combaterea dopajului în sport. "Cu eforturi concentrate, România a recuperat în ultimele luni paşii pe care trebuia să îi facă în sensul uniformizării legislative cu privire la prevenirea şi combaterea dopajului în sport. Am lucrat excelent cu ANAD şi, astfel, echipa guvernamentală a contribuit la alinierea României la regulile internaţionale antidoping", a declarat şi Ecaterina Manolache, consilierul secretarului general al Guvernului, Tiberiu Horaţiu Gorun.

Pe 14 septembrie, Balaj anunţa că va prelua funcţia de preşedinte al clubului CFR Cluj imediat după ce proiectul noii legi antidoping va intra pe făgaş normal în Parlament: ''Am decis ca preluarea funcţiei de preşedinte al CFR Cluj să fie făcută imediat după ce proiectul de lege în derulare intră pe făgaş normal în Parlament şi este asigurată procedura de urgenţă propusă în urma şedinţei de Guvern''.

ANAD a fost declarată luna trecută neconformă de către Agenţia Mondială Antidoping (AMA-WADA), alături de alte şapte organizaţii, pentru neimplementarea Codului Antidoping Mondial, versiunea 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.