Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul livrărilor de gaze în Republica Moldovei la prețuri preferențiale este subvenționat din Turcia (Ilan Şor)

stiri.md
Ilan Sor

Proiectul livrărilor de gaze la prețuri preferențiale în mai multe regiuni ale Republicii Moldova este subvenționat din Turcia, a declarat, sâmbătă, Ilan Şor, căutat de autoritățile moldovene cu mandat internațional de arestare pentru a ispăși o pedeapsă cu închisoarea și care se ascunde în Israel, pe canalul său Telegram citat de TASS și preluat de Rador Radio România.

"Există o companie turcească care a acceptat politicos să ajute Republica Moldova, sau mai bine zis regiunile pe care le conducem, să primească gaze la un preț accesibil. Sunt oameni de afaceri în Turcia care vor compensa acest preț și vor permite Găgăuziei şi raioanelor Taraclia și Orhei să primească gaz la acest preț" - a spus Şor.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, volumele necesare de gaz se află în depozitele ucrainene. Livrările se vor face prin intermediul companiei energetice din Republica Moldova "NordGaz Furnizare".

Ilan Şor a dat asigurări că proiectul va permite consumatorilor finali să primească gaze naturale la 10 lei (0,5 dolari americani) per metru cub, ceea ce înseamnă cu aproximativ 40% mai ieftin decât în prezent. Potrivit afirmaţiilor sale, primele livrări sunt așteptate în decembrie.

Guvernul Republicii Moldova a numit declarația lui Şor drept speculație. Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică din cauza creșterii prețurilor la gaz și energie electrică, care a stârnit proteste în timpul cărora se cere demisia președintelui Maia Sandu.

Tarifele la gaze au crescut de aproape șapte ori în 2022, la 29,27 lei (1,6 dolari), iar apoi au fost reduse la 17,4 lei (0,9 dolari). Din octombrie 2022, Gazprom, care anterior era singurul furnizor de gaze al republicii, și-a redus volumul zilnic de aprovizionare cu 30%.

Compania rusă a explicat acest lucru prin probleme tehnice asociate cu limitarea tranzitului prin Ucraina, însă Chișinăul a pus criza pe seama holdingului de gaze.

În această situație, iarna trecută, malul drept al Nistrului a trecut complet la achiziționarea de combustibil de la furnizorii europeni, iar gazul rusesc este trimis pentru a genera energie electrică în republica nerecunoscută Transnistria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.