Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prolifica scriitoare belgiană Amelie Nothomb a câştigat premiul Renaudot pe anul 2021

https://www.booksquad.fr/le-prix-renaudot-cree-des-remous/
prix renaudot

Amelie Nothomb, o prolifică scriitoare belgiană, a câştigat miercuri premiul Renaudot pe anul 2021 cu cel de-al 32-lea roman al său, "Premier sang", publicat de editura Albin Michel, informează francetvinfo.fr.

Potrivit tradiţiei, anunţul a fost făcut luni la Paris, la puţin timp după dezvăluirea numelui scriitorului recompensat în acest an cu premiul Goncourt, atribuit senegalezului Mohamed Mbougar Sarr pentru romanul "La plus secrete memoire des hommes".

Ceilalţi finalişti ai premiului Renaudot din 2021 au fost Anne Berest ("La carte postale", editura Grasset), Nicolas Chemla ("Murnau des tenebres", editura Cherche-Midi) şi Abel Quentin ("Le Voyant d'Etampes", editura L'Observatoire).

Amelie Nothomb, o cunoscută autoare de bestselleruri, a fost desemnată câştigătoare în cel de-al doilea tur de scrutin, cu şase voturi. Principala sa contracandidată, Anne Berest, a primit trei voturi.

În romanul "Premier sang", publicat la fel ca multe dintre cărţile precedente ale scriitoarei belgiene la editura Albin Michel, Amelie Nothomb, în vârstă de 55 de ani, prezintă un fel de memorii fictive ale tatălui ei, decedat în 2020. Cititorii descoperă în această carte familia excentrică a unui fost diplomat belgian, precum şi un episod tragic din istoria fostului stat african Zair.

Scriitoare prolifică

"Îmi vine cu adevărat să strig: 'tată, am câştigat premiul!'", a declarat, entuziasmată, Amelie Nothomb, în faţa restaurantului Drouant din Paris, unde au fost anunţaţi, miercuri, câştigătorii premiilor Goncourt şi Renaudot.

De la prima ei carte, "Hygiene de l'assassin", apărută în 1992, scriitoarea belgiană Amelie Nothomb, celebră pentru pălăriile ei negre de inspiraţie goth, scrie fără încetare, publicând cu frenezie în fiecare an, în luna august, un roman care se bucură în mod constant de succes în rândul cititorilor. Înzestrată cu o productivitate colosală, Amelie Nothomb, o personalitate culturală intens mediatizată, atât adulată cât şi criticată, a găsit în cuvinte o soluţie pentru a-şi satisface setea existenţială, potrivit Agerpres.ro.

Scriitoarea belgiană a dezvăluit că scrie între trei şi patru romane pe an, însă publică unul singur. "Celelalte nu vor fi niciodată divulgate. Am redactat chiar şi anumite dispoziţii testamentare în acest sens", a adăugat ea.

Tot miercuri, premiul Renaudot pentru eseu a fost atribuit scriitorului Anthony Palou pentru volumul "Dans ma rue y avait trois boutique", publicat de editura Presses de la Cite.

În 2020, premiul Renaudot pentru roman a fost câştigat de scriitoarea Marie-Helene Lafon pentru volumul "Histoire du fils", iar cel pentru eseu de scriitoarea Dominique Fortier pentru volumul "Les Villes de papier".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.