Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Promisiuni sub ochii lui Băsescu

base


''Considerăm că acesta ar fi un prim pas către aderarea la Uniunea Europeană. Nu vreau război, nu vreau răzbunare. Vreau pace şi voi face totul pentru unitatea Ucrainei'', a afirmat preşedintele ucrainean în cadrul ceremoniei de învestire, desfăşurată în plenul Radei Supreme (parlamentul unicameral de la Kiev) în prezenţa a numeroşi oficiali străini, precum preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vicepreşedintele SUA Joe Biden, şi preşedinţii Germaniei, Poloniei şi României - Joachim Gauck, Bronislaw Komorowski şi Traian Băsescu. 
Adresându-se locuitorilor regiunii Donbas, controlată în mare parte de insurgenţii separatişti proruşi, el a promis să pună în aplicare o descentralizare a atribuţiilor şi să garanteze folosirea liberă a limbii ruse.
Petro Poroşenko a recunoscut că restabilirea păcii va fi imposibilă în absenţa normalizării relaţiilor cu Rusia, accentuând că statutul Crimeii şi orientarea proeuropeană a Ucrainei nu sunt negociabile. ''Crimeea a fost, este şi va fi ucraineană. Ieri, în Normandia, i-am spus clar acest lucru liderului rus. Nu este posibil niciun compromis cu privire la Crimeea, la opţiunea europeană a Ucrainei şi la structura politică a ţării'', a explicat Poroşenko. 
Petro Poroşenko (48 de ani) este al cincilea preşedinte al Ucrainei după proclamarea independenţei acesteia în 1991. După demiterea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici în luna februarie, preşedinţia Ucrainei a fost asigurată temporar de către preşedintele parlamentului, Oleksandr Turcinov. 
Devenit preşedinte al Ucrainei în urma alegerilor anticipate de la 25 mai, cu peste 54% din sufragii, Poroşenko îşi preia mandatul într-o perioadă dificilă, marcată de confruntări între forţele guvernamentale şi cele separatiste proruse în estul ţării, violenţe soldate cu cel puţin 180 de morţi începând de la 1 aprilie, potrivit unui bilanţ oficial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.