Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Promovarea în liga emergentă secundară, cel mai important eveniment de la redeschiderea pieței interne de capital (analist)

www.agerpres.ro
Bursa de Valori București

Promovarea în liga emergentă secundară reprezintă cel mai important eveniment de la redeschiderea pieței interne de capital în urmă cu 25 ani, după mai multe decenii de economie planificată, spune Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania.

Începând de luni 21 septembrie piața de capital din România a fost inclusă în categoria piețelor emergente secundare, conform deciziei adoptate de FTSE Russell în septembrie 2019, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Ion Cristoiu: Bătălia pentru București este pentru cine va câștiga alegerile parlamentare

Rădulescu spune că în ceea ce privește perspectiva macro-financiară, includerea în liga emergentă a piețelor de capital are loc într-un moment în care economia mondială și economia Zonei Euro au intrat în ciclul economic post-pandemie, iar România se află la începutul unui deceniu în care poate concretiza oportunități fără precedent.

În acest context, promovarea pieței interne de capital poate reprezenta o placă turnantă pentru accelerarea reformelor structurale și transformărilor din economia internă, importante pentru aderarea României la grupul țărilor dezvoltate (OCDE – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), dar și la Zona Euro (nucleul dur al Uniunii Europene).

Nu în ultimul rând, evenimentul poate fi privit ca o oportunitate pentru ca piața de capital din România să se transforme într-un centru financiar regional, atât în Europa de Sud-Est (unde România se numără pe primul loc din perspectiva dimensiunii PIB-ului), dar și la nivel euro-asiatic, având în vedere amplele transformări geo-politice și geo-economice care se prefigurează pentru acest deceniu.

Pentru ca aspectele de mai sus să se concretizeze trebuie însă accelerate măsurile pentru dezvoltarea pieței de capital și economiei reale, date fiind decalajele care despart România de Zona Euro și de țările din Europa Centrală și de Est (Polonia).

Citește și: Profesorii cad pe capete, la doar câteva zile de la începutul școlii: Un liceu se închide, după ce 5 cadre didactice s-au infectat

O serie de indicatori confirmă potențialul ridicat de dezvoltare pentru piața internă de capital, pornind de la elementarul capitalizare bursieră/PIB. Conform datelor Bloomberg anul trecut acest indicator s-a situat la 10% în România, inferior nivelurilor din Polonia (peste 26%), Germania (peste 57%) și SUA (peste 167%), după cum se poate observa în primul grafic din partea dreaptă.

De asemenea, piața internă de capital continuă să fie puternic subevaluată din perspectiva indicatorului PER (price-to-earnings ratio), aspect evidențiat în al doilea grafic alăturat.

Totodată, indicele BET a crescut cel mai puțin de la minimele din martie până în prezent, din perspectiva analizei comparative cu indicii Dow Jones, EuroStoxx 600 și MSCI Asia Pacific (după cum se poate observa în al treilea grafic din partea dreaptă).

Continuarea procesului de dezvoltare din sfera pieței de capital ar determina și scăderea costurilor de finanțare din economie și ar putea contribui la echilibrarea comportamentului economic al populației și companiilor, pentru că în zgomotul bursei se stabilesc permanent (prin interacțiunea cererii și ofertei) cele două elemente fundamentale ale succesului într-o economie de piață: valoarea activelor/companiilor și percepția de risc investițional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.