Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunere ca limba maghiară să devină limbă oficială în România: Cum se poate întâmpla

PPMT a marcat, vineri, la Cluj, Ziua Limbii Maghiare, prin distribuirea unor pliante referitoare la legea de instituire a acestei zile, iar liderii organizaţiei judeţene au afirmat că maghiara ar trebui să devină limbă oficială în România.

Citește și: Primele nume confirmate de miniștri din Guvernul Dacian Cioloș

'De ieri avem o nouă lege în România, legea în care este vorba de Ziua Limbii Maghiare. În fiecare an, în 13 noiembrie, o să avem o zi când putem să facem acţiuni în legătură cu limba maghiară. Ne-am gândit, de pe o zi pe alta, să inaugurăm această zi prin împărţirea de pliante în centrul Clujului. Pe pliant este vorba de ziua respectivă, despre această lege, care este un pas spre normalitate şi, ca să mai facem încă un pas, am dori ca şi românii să înţeleagă câteva cuvinte vorbite de maghiari şi am selectat cinci cuvinte, pe care foarte mulţi români deja le cunosc şi pe care le-am scris pe acest pliant şi le distribuim oamenilor. Ar fi un pas spre normalitate, să ne înţelegem reciproc românii şi maghiarii şi cred că e bine dacă cunosc câteva cuvinte şi peste vreo doi ani poate vom veni şi cu propoziţii', a declarat preşedintele PPMT Cluj, Soos Sandor.

Citește și: Primul lider PNL care recunoaște că Dacian Cioloș va prelua partidul

El a mai spus că maghiara ar trebui să devină limbă oficială în România.

'Este o zi care trebuie ţinută, e o lege nu pentru maghiarii din România, ci pentru toţi cetăţenii din România. (...) Ar fi bine să fie şi limba maghiară o limbă oficială în România, cel puţin în Transilvania, unde sunt mulţi maghiari, ar fi bine să fie puse plăcuţele bilingve în Cluj, sunt foarte multe probleme care nu sunt rezolvate', a menţionat Soos Sandor.

Citește și: Asta e LISTA NEAGRĂ: 128 de politicieni sunt pe ea

Pe pliantele distribuite trecătorilor era menţionat faptul că de curând a fost votată Legea 279/2015 prin care 13 noiembrie este Ziua Limbii Maghiare şi erau trecute cinci cuvinte şi expresii în română, cu traducerea şi cu pronunţia lor în maghiară: salut-szia (sia), te iubesc-szeretlek (seretlec), prieten-barat (baraat), Cluj-Kolozsvar (Colojvaar), mulţumesc-koszonom (coesoenoem).

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei Limbii Maghiare

Citește și: Sorin Câmpeanu a concediat 14 oameni ai lui Victor Ponta

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.