Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunere legislativă a Senatului pentru acordarea unor burse de studii românilor din Ucraina

senat

Senatorii au adoptat, în şedinţa de luni, proiectul de lege care vizează adoptarea OUG 85/2017 pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, precum şi pentru acordarea unor burse de studii etnicilor români cu domiciliul stabil în Ucraina, conform Agerpres.

Proiectul, iniţiat de Guvern, a fost adoptat cu majoritate de voturi. În expunerea de motive se arată că, potrivit Programului de guvernare 2017 - 2020, unul dintre obiectivele majore propuse vizează valorificarea potenţialului absolvenţilor de învăţământ superior şi al cercetătorilor din diaspora prin consolidarea programelor de educaţie oferite etnicilor români din străinătate şi celor din diaspora, prin acordarea de burse şi sprijinirea deschiderii de filiale ale universităţilor româneşti.

Pe 5 septembrie 2017, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, în lectură finală, Legea învăţământului, care a şi fost promulgată de preşedintele Ucrainei. "Articolul 7 din lege, care în forma adoptată (în Ucraina - n.r.) diferă substanţial faţă de proiectul asumat în prima lectură, are ca efect principal restrângerea exerciţiului dreptului la educaţie în limba maternă (româna) pentru elevii din ciclul gimnazial şi liceal clasele V - XII, chiar dacă acest demers se va realiza etapizat", se arată în expunerea de motive a actului normativ iniţiat de Guvernul României.

Potrivit actului normativ adoptat de Senat, "faţă de aspectele indicate, având în vedere vidul legislativ cu privire la acordarea de burse destinate românilor de pretutindeni, în scopul studierii limbii române în străinătate şi în statele de reşedinţă ale acestora şi pentru a evita ca acest vid legislativ să afecteze capacitatea României de a acţiona în sprijinul românilor de pretutindeni, în vederea prezervării şi promovării identităţii etnice, lingvistice, culturale, religioase a acestora, se impune adoptarea, prin ordonanţă de urgenţă, a modificărilor legislative imediate care să permită implementarea de urgenţă a măsurilor propuse". Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.