Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PROPUNERE Rechiziționarea unor proprietăți ale Bisericii Ortodoxe și Naționalizarea lor după criză: Donații de bună voie nu vor face. Trebuie obligați!

pumn

Criza de sănătate publică generată de pandemia cu noul coronavirus SARS-CoV-2 va genera o criză economică fără precendent în toată lumea. România ar putea și mai afectată din cauza bâlbâielolor administrative și mai ales politice. Cum criza se va anunța una pustietoare, sunt comentatori în spațiul public care vin cu idei de unde s-ar putea umbla pentru a atenua aterizarea în plan economic care va fi destul de forțată.

Vezi și: Profilul morţilor de COVID-19 din Italia: Nicio victimă sub 30 de ani, doar trei morţi fără alte boli, vârsta medie este 80 de ani

Scriitorul și publicistul Liviu Antonesei propune ca soluție Rechiziționarea de urgență a unor proprietăți ale Bisericii Ortodoxe Române și Naționalizarea acestora imediat după ce trece criza. El e de părere că BOR nu va face de bună voie donații statului român și atunci trebuie procedat în forță. Justificare ar fi că multe din cele dobândite de BOR ar fi fost primite ilegal sau la marginea legii prin intervenții politice ale potentaților vremii de la centru și județe ajungându-se la averi astronomice și proprietăți uriașe:

”Dar pandemia va trece, criza economică va crește, sigur după proporțiile economiei noastre, dar va crește. Nu ne vom prăbuși ca marile economii, că nu avem de unde. Ce vom face? Cu clasa noastră politică pare cel mai simplu. Avem și aici norocul că atît de mult s-a discreditat în timpul ultimelor trei guverne PSD și nu știu exact cîte liberale, că se va cam autodizolva de la sine. Asta nu înseamnă deloc că vinovații de top pentru situația în care ne-au prins crizele succesiv/ cumulate nu vor trebui să dea socoteală. Sigur, unul dintre vinovați e deja la pușcărie, dar pentru fapte mărunte față de promovarea și prăbușirea a trei guverne și distrugerea, prin gravă compromitere, a propriului partid. Dar vinovații de „zădărnicirea răspîndirii molimei” sînt mult mai numeroși, începînd cu pomenitul Ficus și partidul său de suflet. Joaca iresponsabilă de-a „guvernu mieu” și anticipatele cînd virusul ne intrase pe ușă e vina lor. Nu mai spun că era să ajungem la un Cîțu premier! Nu că LuCovid Orban ar fi vreo lumină, mai ales că de o bucată de vreme conduce guvernul din autoizolare! Dar toate jocurile astea au însemnat pierdere de timp, cheltuire de energii, ba chiar contribuții directe la răspîndirea virusului, de-ar fi să ne gîndim numai la amiralul fără flotă!

În fine, un mare noroc al nostru este faptul că BOR a acumulat o avere uriașă! Nu era mică nici pe vremea comuniștilor, dar acum a devenit cea mai mare corporație din România. Pentru contribuția directă la propagarea epidemiei, BOR va trebui să plătească. Cei vinovați direct de aceste fapte reprobabile, dar și cei care i-au încurajat, nu i-au înpiedicat, au închis ochii etc. vor trebui să răspundă în fața justiției pămînești, pînă va veni vremea celei din ceruri. Miile de cazuri de contaminare, sutele de morți – e varianta optimistă -, care vor surveni în urma evenimentelor spectacol – marșuri, procesiuni, slujbe, împărtășiri fără respectarea regulilor minime de igienă etc. – sînt ușor de documentat, nu doar pentru că avem filme, mărturii și fotografii, ci și pentru că experiența altor țări, mai avansate în molimă!, ne arată că traseul epidemiologic poate fi stabilit cu exactitate. În sfârșit, ierarhii a căror vinovăție legală nu poate fi dovedită, ar trebui să-și asume uriașa vinovăție morală – să se retragă o vreme la mînăstire și să se căiască. Cum a făcut Patriarhul Teoctist, chiar dacă acela a fost adus înapoi de succesor ca să-și aranjeze succesiunea. Și măcar a fost o gazdă demnă pentru Papa Ioan Paul al II-lea!

Dar plata în ordine juridică și morală e ceva, cea în fața lui Dumnezeu e altceva și cu totul altceva este plata în resurse pentru refacerea țării. Cum nu mă aștept ca BOR să procedeze la donații uriașe, cum a procedat biserica din Grecia la vremea marii lor crize, va trebui procedat la o expropiere în interes național. Mai ales că o bună parte a acestei avuții a fost obținută în marginea legii sau de-a dreptul ilegal, datorită slabiciunii statului – și a lăcomiei unor reprezentanți ai acestuia, care ar trebui în sfîrșit anchetați – și prin bunăvoința Justiției. În ciuda faptului că legea restituirilor se referă exclusiv la bunurile confiscate de regimul comunist, cea mai mare parte a bunurilor recuperate fuseseră supuse expropierii averilor mănăstirești din vremea lui Cuza! O altă parte a bunurilor sînt daruri inexplicabile logic și economic ale unor politruci vremelnici, cum ar fi sediul Patriarhiei, fostul sediu al Parlamentului pentru cei care au memoria scurtă, aproape toate hotelurile PCR din județe, sediul studioului de televiziune din Iași, terenuri, acareturi, păduri. Cele potrivite ar trebui rechiziționate pe durata pandemiei, apoi recuperate în termeni legali, inclusiv prin naționalizare. Proprietatea este sacră și inviolabilă deigur, nu însă și cea obținută prin încălcare legii…

Aceste măsuri nu pot fi luate de actualii guvernanți, nici de actuala clasă politică în întregul său care, cum sper, va fi măturată de cele două crize. Sigur că vor avea un răgaz, măcar pînă la finele pandemiei, că înțeleg despre ce este vorba, deci inclusiv că stau sub amenințarea disoluției. Nu-mi fac iluzii, dar nu prea schimbi echipa în asemenea împrejurări. Îi vom judeca, din toate punctele de vedere după ce trece încercarea asta, pardon războiul, uitasem că ei sînt niște războinici, deși am fi avut nevoie de niște minți lucide, ordonate, capabile să ia decizii rapide, adesea instant! Sigur că nu sînt în stare, dar vom vedea la sfîrșit ce facem cu ei. Știm un lucru și mai greu, să găsim ce să punem în loc…”, susține Liviu Antonesei în argumentația sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.