Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunerea lui Ciolacu privind aderarea în Schengen: România 'nu se poate separa de Bulgaria din două motive' (europarlamentarul Eugen Tomac)

gandul.ro
schengen

Propunerea lui Ciolacu privind aderarea în Schengen: România 'nu se poate separa de Bulgaria din două motive' (europarlamentarul Eugen Tomac)

Premierul României ia în considerare o eventuală separare de Bulgaria în dosarul Schengen, „dacă negocierile indică un rezultat mai bun” (mai multe, aici). Însă europarlamentarul Eugen Tomac susține că planul este „nerealist”.

„Nu e pentru prima dată când decidenți români utilizează în spațiul public acest scenariu, care, din punctul meu de vedere, nu poate fi aplicat din două motive. În primul rând, pentru că atunci când am aderat la Uniunea Europeană tratatul suna 'România și Bulgaria aderă la Uniunea Europeană', deci am semnat în același timp tratatul de aderare”, a spus Tomac, la postul B1 TV.

„De asemenea, toate evaluările noastre în ceea ce privește spațiul Schengen au fost făcute la pachet – și cred că aici s-a greșit enorm că autoritățile române n-au avut o strategie de a convinge toate statele membre, împreună, să nu existe blocajele pe care le avem în clipa de față. Cred că ar fi o eroare să mergem pe acest scenariu de decuplare a României de Bulgaria, pentru că este nerealist și nu poate fi pus în aplicare.

Este un scenariu despre care s-a discutat și anul trecut, chiar înainte de votul de pe 8 decembrie, și anume ca România să se decupleze de Bulgaria, un scenariu care a fost vehiculat în sânul instituțiilor europene, însă este nerealist, contraproductiv și fără niciun fel de finalitate. De aceea, cred că este riscant să mergem pe o asemenea linie, în condițiile în care noi avem nevoie de un spațiu Schengen funcțional împreună cu Bulgaria”, a adăugat el.

„Imaginați-vă ce ar însemna ca frontiera Uniunii Europene să se oprească pe Dunăre, iar vecinii noștri să rămână în afară. Tot cetățenii români ar avea de suferit, pentru că noi, pe această zonă de sud-est a Europei, Bulgaria și Grecia avem o relație destul de intensă și evident că ne-ar afecta foarte mult”, a concluzionat liderul PMP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.