Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protecție mai bună pentru persoanele vulnerabile, după modificările aduse Codului Penal de Ciucă și Bode

facebook/PNL
Nicolae Ciuca Lucian Bode Gheorghe Flutur

Protecție mai bună pentru persoanele vulnerabile, după modificările aduse Codului Penal de Ciucă și Bode

Proiectul pentru modificarea Codului Penal, în forma propusă de ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode și premierul Nicolae Ciucă, a trecut de Camera Deputaților, for decizional.

Încă de la depunerea în Parlament, proiectul a fost apreciat de experții în Drept, pentru creșterea gradului de protecție a procurorilor și a judecătorilor împotriva actelor de răzbunare. Inițial, opoziția a criticat înăsprirea pedepselor pentru tulburarea liniștii publice, acuzând restrângerea dreptului la protest.

Însă această abordare s-a schimbat după protestul AUR de săptămâna trecută. Mulți dintre participanții mitingului organizat de formațiunea lui George Simion la gardul Parlamentului au devenit violenți, au provocat forțele de ordine și au bruscat câțiva demnitari. Pedepse mai aspre pentru asemenea fărădelegi au fost imediat cerute chiar de parlamentari de opoziție din USR și Forța Dreptei. Acest proiect a adus exact aceste schimbări legislative.

”Când am inițiat proiectul de lege de modificare a Codului Penal, am facut-o cu scopul de a avea un spațiu public sigur pentru copiii și familiile noastre, în care să acordăm protecție persoanelor vulnerabile, în fața faptelor antisociale cu violență.

Nu este o lege împotriva celor care respectă regulile democratice ale exprimării publice pașnice. Este o lege pentru întărirea autorității statului care să sancționeze mai ferm acele infracțiuni, mai ales în forma lor agravantă, care aduc atingere integrității fizice a persoanelor.

A fost creată multă emoție în jurul acestui proiect, dar în urma dezbaterilor parlamentare, am ajuns la o variantă echilibrată, cu puternic rol preventiv și de descurajare. Cei care nesocotesc legea și o fac uzând de violență fizică sau profitând de capacitatea limitată de reacție a victimei, trebuie să răspundă pe măsură și să fie sanționați mai dur”, a declarat ministrul Lucian Bode.

În plus, proiectul oferă mai multă protecție cetățenilor în spațiul public, minorilor, persoanelor hărțuite și celor vulnerabile. De exemplu, au crescut cu o treime pedepsele pentru infracțiunile comise în stare agravantă, aceasta fiind definită ca un raport major de forțe între agresor și victimă. Astfel, persoanele aflate în îngrijire medicală și copiii au o mai bună protecție a legii, în cazurile de abuz ori hărțuire.

Despre proiect, premierul Nicolae Ciucă a precizat că ”modificările aduse Codului Penal vin să ofere un grad sporit de siguranță cetățenilor vulnerabili în fața unor fapte care au crescut în intensitate în ultimii ani. Un Cod Penal eficient trebuie să răspundă necesităților momentului și, ca atare, are nevoie de actualizări, ca orice altă lege. Aceste modificări pentru pedepsirea  infracțiunilor grave sunt pentru a proteja persoanele vulnerabile, copiii, care au nevoie de protecție garantată prin lege în fața abuzurilor și a violenței. Sunt modificări necesare, aduse exclusiv pentru limitarea actelor de violență și pentru creșterea siguranței cetățeanului.”

Nicolae Ciucă este co-inițiator al proiectului de modificare a Codului Penal, alături de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.