Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest al artiștilor la Ministerul Finanțelor și la Guvern

ministerul finantelor

Mai mulți artiști și manageri din domeniul culturii au protestat, joi, în fața Ministerului Finanțelor și în fața Guvernului față de reducerea bugetului Administrației Naționale a Fondului Cultural (AFCN) potr4ivit mediafax.

Mai mulți artiști au urcat scările din fața Ministerului Finanțelor și s-au culcat pe trepte îmbrăcați în saci pe care erau desenate simboluri ale caselor de modă de lux.

”Nu vă supărați dar nu e normal să stați așa pe jos. Nu vă e frig? Am înțeles că vă e foame, dar frig? Și cât o să stați așa? Ce facem? Chemăm Salvarea?”, i-a întrebat o persoană care a ieșit din Minister purtând un halat alb.

”Teodorovici a îmbrăcat cultura în lux. Cultura: O colecție acum -30%. Reducere finală” se putea citi pe banerul desfășurat în fața Ministerului cu semnătura Miliția Spirituală.

Acțiunea s-a încheiat după un minut, când toți artiștii au ieșit din saci și s-au îndepărtat de instituția publică, în urma lor paznicii privind nedumeriți în toate direcțiile.

La scurt timp, nouă protestatari au repetat gestul în fața Guvernului. Aici jandarmii le-au cerut protestatarilor să îl identifice pe liderul acțiunii iar protestul s-a încheiat după aproximativ 10 minute.

”Administrația Națională a Fondului Cultural are trei sesiuni în fiecare an. Două sunt destinate finanțării proiectelor culturale, una, proiectelor editoriale. Anul a cesta, a doua sesiune nu a mai putut să aibă loc așa cum se întâmpla până acum. Multe proiecte care ar fi putut trece de evaluarea calitativă nu vor mai avea loc în acest an, toți cei implicați în realizarea lor, pe care eu îi estimez undeva la 350 de persoane, nu își mai primesc banii în acest an și mulți nu vor mai putea să beneficieze de actul cultural și social. E important de spus Administrația Națională a Fondului Cultural e singurul finanțator cultural național care instituție care practică finanțare în mod transparent și alocă bani pentru intervenție culturală și educație prin culturală, ceea ce nu se întâmplă cu alte instituții”, a spus Nona Șerbănescu, de la Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane.

”Consiliul AFCN este nevoit să anunțe reducerea bugetului alocat pentru sesiunea II/2019 cu 30%, reducere ce se va aplica la fiecare arie de finanțare, pentru a se încadra în 31 milioane lei (din care 20 de milioane de lei au fost alocate sesiunii I/2019)”, anunță Administrația Națională a Fondului Cultural.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.