Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest al rudelor refugiaților druzi răpiți de SI în Siria, în faţa clădirii guvernoratului provinciei Soudeida

RT
siria casti albe evacuare

Rudele ostaticilor druzi răpiţi de către gruparea Stat Islamic (SI) în provincia siriană Soudeida protestează vineri pentru a determina autorităţile să-şi intensifice eforturile în vederea eliberării lor, au indicat surse concordante, citate de AFP preluată de Agerpres.

La sfârşitul lunii iulie, Statul Islamic a întreprins atacuri coordonate şi atentate sinucigaşe în mai multe localităţi ale provinciei meridionale Soudeida, provocând peste 250 de morţi, unul dintre cele mai grele bilanţuri de la începutul războiului în Siria în 2011.

Circa treizeci de persoane, îndeosebi femei şi copiii lor, au fost răpite de către gruparea jihadistă după aceste atacuri împotriva comunităţii druze, majoritară în această provincie. De atunci, doi ostatici au fost executaţi de către extremişti, o femeie de 25 de ani, a cărei moarte a fost anunţată marţi, şi un student, decapitat în august. O femeie de 65 de ani a murit de asemenea în detenţie.

Protestul de tip sit-in a început miercuri în faţa clădirii guvernoratului provinciei Soudeida, din oraşul cu acelaşi nume, la o zi după anunţul executării tinerei. Acţiunea continua şi vineri în acelaşi loc.

Manifestanţii ''cer intervenţia imediată a guvernului pentru eliberarea ostaticilor'', a declarat pentru AFP jurnalistul Nour Radwan, care conduce Soudeida24, media siriană locală online. La protest participă rude ale ostaticilor, dar şi locuitori veniţi să-şi exprime solidaritatea.

Tentativele de mediere întreprinse pe lângă răpitori, de către Rusia şi regimul sirian, cu implicarea unor reprezentanţi ai familiilor sau a unor demnitari druzi, au eşuat toate până în prezent.

Organizaţia ultraradicală cere o răscumpărare de un milion de euro (870.000 de euro) pentru fiecare din cei 27 de ostatici încă în viaţă, oprirea unei ofensive a regimului împotriva SI într-o zonă deşertică a provinciei Soudeida şi eliberarea a circa patruzeci de soţii de jihadişti, a precizat Radwan. Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO) a evocat cereri similare.

Gruparea Stat Islamic n-a revendicat niciodată răpirile şi nici execuţiile, dar familiile unor deţinuţi au primit fotografii şi înregistrări video trimise de către jihadişti de pe telefoanele lor mobile confirmând detenţia sau moartea lor, au afirmat surse locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.