Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest de amploare la Bangkok: Mii de oameni au ieșit în stradă pentru schimbarea Guvernului

mediafax.ro
Thailanda, proteste

Mii de manifestanţi în favoarea democraţiei au blocat vineri o importantă intersecţie, la Bangkok, şi cereau o schimbare a Guvernului pe cale democratică, în contextul în care circulă zvonuri despre o posibilă lovitură de stat, relatează AFP.

Aproximativ 5.000 de manifestanţi s-au adunat sub un pod rutier, în nordul capitalei, purtând Moşi Crăciuni şi raţe mari şi galbene, gonflabile - devenite un simbol ale contestării, potrivit news.ro.

Citește și: Medic: ‘Dacă nu credeți că există COVID19 mergeți voluntari la un spital ce tratează astfel de bolnavi. Țineți de mână un pacient speriat care abia respiră’ .

Protestatarii cer demisia premierului, generalul Prayut Chan-O-Cha, o rescriere a Constituţiei, considerată prea favorabilă armatei şi o reformă a regalităţii.

Generalul Prayut, care a ajuns la putere în urma unei lovituri de stat, în 2014, a exclus săptămâna aceasta posibilitatea de a fi dat afară de la putere sau eventualitatea unei impuneri a legii marţiale.

Între manifestanţi, Natalie, în vârstă de 32 de ani, care lucrează în domeniul serviciilor la Bangkok, consideră că ultima lovitură de stat care l-a adus la putere pe generalul Prayut a fost dezastruoasă pentru Thailanda şi se teme de repetarea unui scenariu asemănător.

”Este o perioadă de criză, în prezent, la Bangkok şi în Thailanda. Eu vreau noi alegeri, un nou premier şi un nou Guvern care să asculte cu adevărat poporul”, declară ea pentru AFP.

Manifestanţi purtau deasupra capetelor raţe mari gonflabile, de piscină, care-i simbolizează pe militarii care, în opinia lor, trec deasupra poporului pentru a domina viaţa politică în Thailanda.

Alt grup arbora portrete ale unor generali care au dat în trecut lovituri de state. Aceste portrete erau arse ulterior.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: ‘Pas cu pas vor fi luate măsuri. Vom vedea că din ce în ce mai multe zone, le vom avea în varianta de lockdown’

Comandantul armatei, Narongphan Jittkaewtae, a respins zvonurile cu privire la o lovitură de stat şi apreciază că şansele unui puci sunt ”mai mici de zero”.

Politologul Titipol Phakdeewanich de la Universitatea Ubon Ratchathani consideră puţin verosimilă eventualitatea unui puci.

”Eu nu cred că el (generaul Prayut) va fi îndepărtat de la putere, pentru că se bucură în continuare de o susţinere puternică a conservatorilor şi întreprinderilor mari”, declară el pentru AFP.

După ce Thailanda a devenit o democraţie, în 1932, aproximativ zece lovituri de stat au avut loc în ţară.

Zvonuri cu privire la posibilitatea unei noi lovituri de stat circulîă de la începutul contestării, în iulie.

Câteva mii de manifestanţi i-au cerut miercuri regelui să renunţe la controlul asupra averii regale, evaluată la câteva zeci de miliarde de dolari.

Un tribunal constituţional urmează să stabilească săptămâna viitoare dacă generalul Prayut încalcă legea prin faptul că locuieşte într-o locuinţă care aparţine armatei. În cazul în care pierde procesul, şeful Guvernului este obligat să demisioneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.