Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest de amploare la Budapesta, de Ziua Educației: mii de elevi și profesori au format un lanț uman

ebsilon.org
educatie invatamant scoala

Mii de elevi și profesori au format un lanț uman în Budapesta, miercuri dimineață. Ei protestează față de salariile mici și a lipsei de reformă din sistemul de educație.

Mii de elevi din școlile primare și secundare din Ungaria, profesori și părinți au format miercuri dimineață lanțuri umane prin centrul Budapestei în sprijinul cadrelor didactice care luptă pentru salarii mai mari și al celor concediate pentru că au protestat, conform Mediafax.

Profesorii au lansat o campanie „Vreau să predau" și au făcut apel la nesupunere civilă pentru a cere salarii mai mari și rezolvarea problemelor din sistem.

Sindicatele organizează miercuri și o grevă a profesorilor la nivel național. După greva profesorilor din ianuarie, guvernul a restricționat dreptul la protest. Mai mulți profesori au fost concediați săptămâna trecută la un liceu din Budapesta pentru că s-au alăturat protestului.

Miercuri dimineața, elevii au format un lanț care se întindea pe kilometri prin Budapesta. Unii au afișat pancarte cu mesajele „Fără profesori, fără viitor" și "Cine va preda mâine?", în timp ce mașinile care treceau prin zonă au claxonat în semn de susținere, potrivit Reuters.

Mii de elevi și profesori sunt așteptați să participe miercuri seara la o demonstrație în fața parlamentului.

Premierul Viktor Orban, care a fost reales pentru al patrulea mandat consecutiv la 3 aprilie, se confruntă cu o provocare tot mai mare, în condițiile în care economia se îndreaptă spre recesiune.

Guvernul a declarat că va majora salariile profesorilor odată ce Comisia Europeană va elibera fondurile de redresare ale UE pentru Ungaria, care au fost blocate pe fondul unei dispute privind statul de drept.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.