Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest în fața Tribunalului din Istanbul împotriva condamnării a doi jurnaliști de la un cotidian de opoziție

Der Spiegel
proteste turcia

Aproximativ o sută de persoane s-au strâns în faţa unui tribunal din Istanbul joi pentru a denunţa condamnarea unor foşti jurnalişti ai cotidianului turc de opoziţie Cumhuriyet, confirmată în apel în această săptămână, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Cristi Danileț anunță o revoltă FĂRĂ PRECEDENT a magistraților la adresa lui Tudorel Toader: 'Nu se mai pot limita doar la comunicate și îngrijorări'

Un tribunal a confirmat marţi condamnarea la pedepse cu închisoarea - de la doi ani şi jumătate la peste opt ani - a 14 foşti şefi şi jurnalişti de la Cumhuriyet, critic acerb al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Arborând autocolante cu imaginea jurnaliştilor condamnaţi, circa o sută de persoane, inclusiv avocaţi şi deputaţi ai opoziţiei, s-au strâns în faţa Palatului de justiţie Caglayan din Istanbul, potrivit unor jurnalişti ai AFP de la faţa locului.

''Este momentul să ne amintim ceea ce spunem de la începutul acestui caz: decizia tribunalului semnează sfârşitul presei libere'', a declarat Tora Pekin, unul dintre avocaţii jurnaliştilor.

Cei 14 foşti colaboratori ai Cumhuriyet, inclusiv patronul Akin Atalay, redactorul şef Murat Sabuncu şi cronicarul Kadri Gursel, au fost condamnaţi în aprilie 2018 pentru că au ajutat ''organizaţii teroriste''.

Respingând toate acuzaţiile, ei au denunţat în timpul procesului o manevră a puterii ce vizează distrugerea cotidianului Cumhuriyet.

Niciuna dintre persoanele condamnate nu mai lucrează pentru ziar, de la care ele au plecat sau au fost demise după o schimbare bruscă a echipei de conducere anul trecut.

Procesul lor a suscitat critici din partea ţărilor occidentale şi a apărătorilor drepturilor omului.

Jurnalişti au fost treptat puşi în libertate în timpul procesului şi lăsaţi liberi după verdict în aşteptarea procedurii în apel.

După respingerea apelului lor marţi, foştii colaboratori ai Cumhuriyet condamnaţi la pedepse mai mari de cinci ani pot să sesizeze Curtea de Casaţie. În schimb, opt dintre condamnaţi vor trebui să se întoarcă după gratii, potrivit avocaţilor lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.