Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest în fața Ministerului Economiei! Sindicaliștii au fost informați că sute de angajați își vor pierde locul de muncă

Sindicaliștii din cadrul Blocului Național Sindical (BNS) vor protesta, vineri, în fața Ministerului Economiei, după ce au fost informați că peste 200 de angajați de la Damen Shipyards Mangalia vor fi concediați, în condițiile în care autoritățile au dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.

BNR arată că deși s-au primit asigurări constante din partea autorităților române că nu vor exista concedieri colective în cadrul șantierului naval Damen Shipyards Mangalia, sindicaliștii au fost informați că 228 de persoane își vor pierde locul de muncă.

Un alt motiv al protestului este acela că sunt preferați subcontractorii iar proprii salariați sunt disponibilizați.

„Această situație trebuie interpretată în condițiile în care acționarul majoritar, statul român, s-a angajat să protejeze interesul național și forța de muncă înalt calificată existentă în cadrul companiei ori în acest moment interpretăm că sunt preferați lucrători din Vietnam și de la Galați”, arată BNS.

În același timp, spun sindicaliștii, angajamentele asumate de acționari nu au fost respectate, numărul comenzilor este foarte redus, iar obiectivele cu privire la creșterea semnificativă a numărului de angajați au ca finalitate concedieri colective.

Potrivit BNS, managementul șantierului nu fructifică avantajele competitive de care dispune șantierul naval din Mangalia în condițiile în care în anii anteriori acesta era lider la nivelul Uniunii Europene pe segmentul de nave comerciale, astfel că de la 10 nave pe an, în momentul de față nu mai sunt livrate nici măcar 3 nave pe an.

„Protestăm pentru că în momentul de față șantierului naval Damen Shipyards Mangalia i se aplică prevederile Ordonanței nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare situație care afectează semnificativ negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate. Numărul salariaților a scăzut constant, în momentul de față ajungând la 1935 de persoane. Scăderea încrederii în viitorul șantierului, nivelul salarial redus, deloc competitiv în comparație cu alte șantiere navale din Europa au constituit motivații puternice pentru salariații din Damen Shipyards Mangalia care, săturați să mai aștepte, și-au căutat viitorul în alte părți sau au incetat activitatea. De asemenea, pe platforma societății își desfășoara activitatea un număr de aproximativ 500 de salariați ai firmelor subcontractoare cât și aproximativ 270 de salariați delegati de la Damen Galati. În tot acest context statul va face ce știe mai bine la Damen Shipyards Mangalia și anume restructurare prin concediere”, spun sindicaliștii.

Ei cer adoptarea unor măsuri de evitare a restructurării forței de muncă din cadrul șantierului naval Damen Shipyards Mangalia, acordarea unei priorități semnificative propriilor salariați și reducerea lucrului cu entitățile subcontractoare; implicarea acționarilor societății Damen Shipyards Mangalia pentru contractarea de noi comenzi de construcții de nave, reparații, reconversii nave pentru asigurarea frontului de lucru corespunzător capacității de producție de care beneficiază șantierului naval din Mangalia și reducerea fiscalității la nivelul sectorului construcții nave în vederea asigurării unui nivel de competitivitate adecvat realităților pieței globale dar și a unei reziliențe conforme cu provocările societale viitoare. De asemenea, sindicaliștii solicită respectarea obiectivelor regăsite la nivelul contractului de management precum și a planurilor operaționale agreate, făcând referire la angajamentul cu privire la atingerea numărului de 3.000 de salariați în cadrul Damen Shipyards Mangalia.

Protestul va avea loc, vineri, între orele 12 - 14 în fața Ministerului Economiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.