Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PROTEST în Piaţa Victoriei: Nemulţumiri faţă concesiile făcute UDMR în OUG pe Codul Administrativ (VIDEO)

protest

Peste 100 de persoane au protestat, duminică seară, în Piața Victoriei din Capitală, față de OUG adoptată de Guvern privind Codul Administrativ. Oamenii susțin că sunt nemulțumiți că nu a fost introdus un prag pentru a fi folosită limba minorităților în consiliile locale și unități administrative, transmite Mediafax.

,,Poate că la București, nefiind aproape de noi, nu se știe că pe legislația existentă din anul 2001, Legea administrației publice locale, ședințele de consiliu local se țin în limba maghiară, cu traducere pentru consilierii români în limba română, de vreo 2 ani și ședințele de consiliu județean se țin tot așa. Nu pentru noi este o problemă acest Cod Administrativ, dar nu există un prag cum era prin Legea administrației publice locale, 20% pentru minoritari, ca să se poată folosi limba minoritarilor. Acum, în orice loc din țară se poate folosi orice limbă, dacă acel consiliu local aprobă”, a declarat Maria Crețu, preşedinta Asociaţiei ASTRA – Despărţământul Covasna-Harghita.

Protestatarii au reclamat că autorităților nu le pasă de situația românilor din Covasna, Harghita sau Mureș.

Aceștia au protestat pașnic, îmbrăcați în costume tradiționale românești și au cântat imnul României și cântece patriotice.

Maria Crețu mai consideră că, în curând, centrul țării „va fi ținut secuiesc”. 

,,La noi, în Covasna, și în Consiliu Local și în Consiliu Județean nu prea sunt angajați români, noi să zicem că ne-am obișnuit cu anormalitatea. Dacă e o durere pentru noi, durerea este că autorităților Guvernului, Președinției și Parlamentului nu le pasă de soarta românilor din Covasna, Harghita și partial din Mureș. Încetul cu încetul, mijlocul României o să fie ținut secuiesc. În momentul în care absolvenții de liceu nu cunosc limba română, copiii nu pot comunica unii cu alții. Un primar de municipiu (Sfântul Gheorghe – n.r.) a afirmat, într-o conferință de presă, după o activitate organizată de 1 iunie, de ziua copilului, când o colegă l-a întrebat de ce s-a vorbit doar în maghiară, că ar fi corect ca ai ei copii să știe maghiara”, a mai precizat Maria Crețu. 

Protestatarii au mai spus că autoritățile centrale nu vor să le cunoască problemele, deoarece în Covasna, Harghita și Mureș românii sunt prea puțini ca să conteze la vot și, din acest considerent, îi tratează cu indiferență și ignoră toate adresele pe care le formulează. 

Asociaţia „Calea Neamului”, membră a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a organizat, în fața Guvernului, un miting de protest împotriva OUG privind Codul Administrativ.

În opinia organizaţiei, ordonanţa de urgenţă a fost emisă de către Guvernul României la presiunile UDMR şi ale statului ungar și poate determina disoluția autorităţii statului român în mai multe zone ale țării, în care populația românească este redusă numeric și poate favoriza obținerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, obiectiv public asumat al UDMR.

Ordonanța de urgență privind Codul administrativ a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, la 10 zile după ce a fost adoptată de către Guvern. Executivul a adus modificări actului normativ și săptămâna aceasta.

Astfel a fost modificat articolul 94 referitor la folosirea limbii minorităților naționale, în sensul în care autoritățile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităților în unitățile administrativ teritoriale și în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.