Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest la Universitatea Paris-Nanterre - Studenţii vor bloca Universitatea pentru a protesta faţă de creşterea cheltuielilor pentru studenţii din afara UE

http://www.tion.ro/patru-studenti-timisoreni-folosesc-inteligenta-artificiala-pentru-a-realiza-diagnostice-in-urma-analizarii-unor-radiografii/2033401
Studenti Timișoara

Studenţi de la Universitatea Paris-Nanterre au votat luni în adunarea generală blocarea universităţii lor până joi pentru a protesta faţă de creşterea cheltuielilor de înscriere pentru studenţii din statele din afara Uniunii Europene şi au cerut amânarea examenelor parţiale pentru primul semestru, relatează AFP preluată de Agerpres.

Începând cu ora 6,00 dimineaţa, circa o sută de studenţi au blocat majoritatea clădirilor campusului cu ajutorul unor bariere, scaune şi mese, dar şi cu lacăte pentru a încuia uşile.

Numeroşi paznici ai unei societăţi private erau şi ei prezenţi în campus, îndeosebi pentru a supraveghea clădirea administrativă a conducerii, singura deschisă încă împreună cu biblioteca universitară.

Adunarea generală organizată la ora 10,00 a reunit între 1.500 şi 2.000 de persoane într-un amfiteatru. Mai mulţi studenţi străini din afara UE au luat cuvântul pentru a-şi exprima indignarea în legătură cu reforma care îi va obliga să plătească 2.770 de euro pentru licenţă şi 3.770 de euro pentru master şi doctorat, începând cu anul şcolar 2019.

Până în acest an, ei trebuiau să achite 170 de euro pentru un an de pregătire pentru licenţă, 243 de euro la master şi 380 de euro la doctorat, ca oricare alt student provenit din Uniunea Europeană.

În opinia guvernului, această creştere a cheltuielilor pentru înscriere pentru studenţii din afara UE va permite îndeosebi creşterea numărului de burse şi exonerări de la taxele de înscriere.

Mulţi studenţi favorabili mişcării au făcut de asemenea referire la liceeni şi la ''vestele galbene'', şi au adresat un apel la aderare la lupta lor.

Au fost votate şi alte acţiuni, precum organizarea unui protest de tip sit-in în faţa Ministerului Educaţiei Naţionale în cazul liceenilor din Mantes-la-Jolie sau blocarea autostrăzii A86, care trece nu departe de campus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.