Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protest spontan la Judecătoria Sector 3 din Capitală: Grefierii anunță grevă națională

ciocanel judecator

Personalul auxiliar din cadrul Judecătoriei Sector 3 din Capitală au declanșat, vineri, un protest spontan, din cauza nemulțumirilor privind salariile. Avocații se plâng că au primit termene pentru Crăciunul viitor și pericolul este să se ajungă la prescrierea faptelor.

Protestul spontan declanșat de personalul auxiliar din cadrul judecătoriei Sector 3 din Capitală a început la ora 10.00 și ține până la ora 12.00.

În acest interval orar se vor suspenda programul de lucru cu publicul și ședințele de judecată, cu excepția urgențelor.

„Motivele acestui protest sunt legate de neplata integrală a salariilor timp de 7 luni, a comunicării din partea MFP că nu se vor aloca bani pentru plata integrală a salariilor și nici a tranșelor scadente în anul 2023 din hotărâri judecătorești și alte acte administrative”, potrivit anunțului protestatarilor.

Avocatul Adrian Cuculis spune că se primesc deja termene pentru Crăciunul viitor, iar pericolul este ca faptele să se prescrie.

„Protest în Justiție la Judecătoria Sectorului 3. Primim deja termene pentru Crăciunul viitor. Dacă lucrurile vor merge așa pe mai departe, vom începe să primim termene în 2025. Asta se traduce într-un blocaj al rezolvării cauzelor atât de natură penală și civilă și să nu uităm că în fiecare zi se mai prescrie câte un dosar penal (răspunderea penală)”, spune Cuculis.

Grefierii anunţă, vineri, că, nemulţumiţi de rezultatul întâlnirii pe care au avut-o cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor pe tema plăţi salariilor şi a sumelor din deciziile judecătoreşti, vor organiza proteste spontane în instanţe.

”Vă informăm că la nivel naţional personalul auxiliar de specialitate din instanţe a declanşat forme de protest spontan concretizate în întreruperea activităţii cu publicul şi suspendarea şedinţelor de judecată”, anunţă, vineri, Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare ”Dicasterial”.

Grefierii precizează că motivul acestor forme de protest îl reprezintă concluziile întâlnirii de joi, 7 decembrie 2023, de la sediul Ministerului Finanţelor Publice la care au participat reprezentanţii organizaţiei sindicale şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe tema asigurării fondurilor pentru plata integrală a salariilor şi a tranşelor din hotărârile judecătoreşti.

În 4 decembrie, sindicaliştii au organizat un protest în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi au avut o întâlnire cu conducerea instituţiei.

Grefierii solicită următoarele:

- plata integrală a salariilor înaintea oricăror obligaţii băneşti ale angajatorilor;

- achitarea integrală a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative emise în anul 2023, aferente lunii noiembrie 2023, astfel cum procedează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru aparatul propriu;

- prevederea şi asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a sumelor necesare pentru:

a) achitarea integrală, în continuare, a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative emise în anul 2023;

b) achitarea drepturilor salariale restante aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv, astfel cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin administrative emise în anul 2023;

- asigurarea resurselor materiale necesare funcţionării în condiţii normale a instanţelor judecătoreşti

- emiterea unui îndrumar către ordonatorii secundari şi terţiari de credite pentru uniformizarea modului de eliberare a adeverinţelor necesare în vederea stabilirii dreptului la pensie al personalului auxiliar de specialitate;

- emiterea unui îndrumar către ordonatorii secundari de credite (curţile de apel) pentru uniformizarea, la nivel naţional, a salariilor de bază/indemnizaţiilor brute lunare prin respectarea prevederilor Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 794/2016;

- iniţierea negocierii colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă – Justiţie, pentru personalul auxiliar de specialitate, conex şi contractual din cadrul instanţelor judecătoreşti.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.