Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste cu mii de oameni în Turcia

turcia

Cel puţin 5.000 de persoane au demonstrat duminică la Istanbul faţă de măsurile de represiune luate de guvernul de la Ankara împotriva unor membri ai principalului partid prokurd din Turcia şi a autorităţilor locale din sud-estul ţării, relatează AFP.

"Să fim uniţi împotriva fascismului" au scandat manifestanţii, majoritatea susţinători ai principalei formaţiuni prokurde din Turcia, Partidul Democrat al Poporului (HDP).

Citește și: Pozițiile SEXUALE care-i ÎNNEBUNESC pe bărbați

Zece membri ai HDP, între care şi liderii săi, Selahattin Demirtas şi Figen Yukseksag, au fost arestaţi luna aceasta în cadrul unei anchete "antiteroriste" în legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă de Ankara.

Mai mulţi primari din sud-estul Turciei cu populaţie majoritar kurdă au fost de asemenea arestaţi pentru activităţi "teroriste" legate de rebelii kurzi.

Citește și: Costă 10.000 de dolari kilogramul: Alimentul care te sperie cu prețul lui

Arestările şi suspendările din funcţie ale responsabililor locali acuzaţi de legături cu PKK şi închiderea unor instituţii media prokude s-au înmulţit după tentativa de lovitură de stat din luna iulie împotriva preşedintelui Erdogan.

Considerat o organizaţie "teroristă" de Ankara, Washington şi Bruxelles, PKK conduce din 1984 o luptă armată împotriva guvernului turc pentru a cere mai multe drepturi şi autonomie pentru kurzi. Peste 40.000 de persoane au fost ucise în conflict.

Câteva mii de manifestanţi prokurzi s-au adunat joi la Bruxelles pentru a cere Uniunii Europene să impună sancţiuni împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, titrează agerpres.ro.

Citește și: Dragnea pierde guvernarea!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.