Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste împotriva poliției în Columbia - Cinci oameni au fost uciși la Bogota

operationworld.com
Columbia

Cinci oameni au fost ucişi miercuri la Bogota, în timpul revoltelor care au izbucnit după moartea unui bărbat, victimă a poliţiei, relatează AFP şi dpa potrivit Agerpres.

Ministrul apărării, Carlos Holmes Trujillo, a oferit o recompensă pentru informaţii care să ducă la arestarea autorilor celor cinci crime.

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi grenade luminoase pentru a dispersa manifestanţii. Protestatarii au ars anvelope de automobil şi containere de gunoi, au aruncat sticle incendiare şi au atacat maşini de poliţie, magazine şi bănci. Mai mulţi poliţişti au fost răniţi. Peste 15 secţii de poliţie din Bogota au fost atacate cu pietre sau în alte feluri, a transmis o televiziune locală. Atacuri asupra sediilor forţelor de ordine au avut loc şi în oraşele Medellin şi Cali. Violenţe au avut loc şi la Soacha, în apropierea capitalei.

Protestele violente au izbucnit după ce în reţelele sociale a circulat înregistrarea video a morţii inginerului de aviaţie şi avocatului Javier Ordonez, în vârstă de 46 de ani. Acesta fusese oprit de doi poliţişti marţi noaptea, în vestul capitalei columbiene, şi acuzat că bea în stradă împreună cu prietenii. Filmarea făcută de prietenii lui Ordonez arată cum este ţinut la pământ de poliţişti şi primeşte mai multe şocuri de pistolet paralizant, deşi îi roagă de mai multe ori pe oamenii legii să înceteze. Ulterior, Ordonez a fost dus la o secţie de poliţie, unde se spune că ar fi fost bătut, apoi dus pentru tratarea rănilor la o clinică, unde a decedat.

Preşedintele Columbiei, Ivan Duque, şi ministrul Trujillo au promis 'toleranţă zero' faţă de abuzurile poliţiştilor. Poliţia şi procuratura au deschis anchete, iar doi suspecţi au fost suspendaţi din funcţii.

Poliţia din Bogota a ucis doi oameni şi anul trecut. Cel mai cunoscut este cazul lui Dilan Cruz, un tânăr lovit de un proiectil în timpul protestelor antiguvernamentale din noiembrie. Ancheta a fost efectuată de o instanţă militară, iar contestatarii acestei decizii susţin că autorităţile civile ar fi tratat mai serios acuzaţiile.

'Cazul lui Dilan a ajuns în sistemul militar de justiţie penală şi acolo va muri', susţine Sandra Borda, cercetătoare în domeniul ştiinţelor politice la Universitatea Los Andes din Bogota. 'La fel se va întâmpla şi cu cazul de azi', a scris ea miercuri pe Twitter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.