Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiuni în Moldova - Proteste în Găgăuzia, după descinderi ale mascaţilor şi percheziţii în legătură cu un dosar de corupere a alegătorilor

captura youtube
Evghenia Guţul

Proteste în Găgăuzia, după descinderi ale mascaţilor şi percheziţii în legătură cu un dosar de corupere a alegătorilor

Autorităţile din Republica Moldova au făcut marţi descinderi şi percheziţii la Comrat, capitala regiunii semiautonome Găgăuzia, în legătură cu un dosar de corupere a alegătorilor, în condiţiile în care duminică a avut loc turul al doilea al alegerilor pentru desemnarea liderului regional (başcan).

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a anunţat că ridică de la Judecătoria Comrat listele alegătorilor care au votat pentru başcanul Găgăuziei, întrucât are suspiciuni că pe ele ar figura persoane decedate sau aflate în afara ţării.

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova anunţase, de asemenea, că a iniţiat opt procese contravenţionale pentru fapte de finanţare ilegală a concurenţilor electorali, care au primit donaţii de la persoane fizice depăşind plafonul maxim stabilit de lege pentru donaţiile în numerar. Cei opt candidaţi la funcţia de başcan au primit în total donaţii în valoare de aproape 1,5 milioane de lei moldoveneşti. Cele mai multe donaţii, în valoare de aproape jumătate de milion de lei, a ajuns în contul Evgheniei Guţul. Potrivit CEC, este vorba în total de 106 donatori, care sunt bănuiţi de finanţare ilegală şi care riscă să fie amendaţi.

Demersurile autorităţilor centrale au nemulţumit unii localnici, care au ieşit să protesteze în faţa Judecătoriei Comrat, scandând lozinci antiguvernamentale.

Intrarea în clădire este blocată de Poliţie.

În funcţia de başcan a fost aleasă, după turul al doilea, Evghenia Guţul, în vârstă de 36 de ani, candidata Partidului ŞOR, cu orientare prorusă. Ea a declarat, de altfel, după ce a fost aleasă, că doreşte o apropiere de Moscova.

Evghenia Guţul s-a alăturat, marţi seara, protestatarilor care manifestă în faţa Judecătoriei Comrat împotriva descinderilor mascaţilor de la CNA.

„Voi apăra fiecare vot!”, a proclamat ea în faţa mulţimii.

„Nu ne veţi doborî. De partea noastră este adevărul, justiţia şi oamenii din Găgăuzia. Luaţi mâinile de pe Găgăuzia! (…) Vom apăra fiecare vot al alegătorilor. Găgăuzia şi-a ales başcanul. Noi ne-am făcut alegerea. (…) Găgăuzia m-a ales pe mine candidat la funcţia de başcan. Ştim de ce se întâmplă acest haos. Vor să scuipe pe alegerea Găgăuziei şi poporul găgăuz. Vor să ne nimicească, dar noi nu le vom permite. Suntem puternici!”, a declarat Guţul din mijlocul manifestanţilor, relatează NewsMaker..

Între timp, Adunarea Populară a Găgăuziei (parlamentul local) a anunţat că se întruneşte într-o şedinţă specială, pentru a lua „decizii speciale”, dar nu au fost date detalii.

În mod normal, Evghenia Guţul ar urma să preia funcţia de başcan la data de 19 iulie 2023, în cazul în care alegerile vor fi validate de organele competente. Pe de altă parte, Partidul ŞOR care a susţinut-o riscă să fie scos în afara legii, o astfel de decizie fiind analizată în aceste zile de Curtea Constituţională de la Chişinău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.