Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste în Peru - Guvernul a decretat stare de urgență

Bloomberg
Peru proteste

Guvernul peruan a decretat sâmbătă stare de urgenţă în capitala Lima şi în alte câteva regiuni ca urmare a manifestaţiilor contra preşedintei Dina Boluarte, soldate cu cel puţin 42 de morţi în ultimele cinci săptămâni, relatează AFP.

Această măsură, în vigoare pentru 30 de zile, autorizează intervenţia armatei pentru a menţine ordinea şi implică suspendarea mai multor drepturi constituţionale precum libertatea de circulaţie şi inviolabilitatea domiciliului, potrivit unui decret publicat sâmbătă seară în Jurnalul oficial.

În afară de capitală, starea de urgenţă a mai fost decretată în departamentele Cuzco şi Puno şi în portul Callao.

Peste 100 de baraje rutiere blocau sâmbătă circulaţia în Peru, în special în sudul ţării, epicentrul mişcării de contestare care o vizează pe preşedinta Dina Boluarte, dar şi în zona capitalei.

Totuşi, autorităţile au redeschis sâmbătă aeroportul internaţional din Cuzco, de importanţă vitală pentru sectorul turistic peruan.

Protestele au izbucnit după destituirea şi arestarea pe 7 decembrie a preşedintelui socialist Pedro Castillo, acuzat că a încercat să organizeze o lovitură de stat prin dizolvarea parlamentului ce se pregătea să-l înlăture de la putere.

Dina Boluarte, care era vicepreşedinta lui Castillo, i-a succedat acestuia în conformitate cu Constituţia şi face parte din acelaşi partid de stânga. Însă manifestanţii, care o consideră "trădătoare", cer plecarea sa şi organizarea de alegeri cât mai rapid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.