Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste în Ungaria împotriva salariilor mici ale profesorilor: 'Plătiţi-ne profesorii! Fără ei nu există viitor'

Pinterest
profesori tabla

Mii de cetăţeni ai Ungariei au protestat vineri la Budapesta împotriva salariilor mici şi a condiţiilor proaste de muncă ale profesorilor pe fondul penuriei de personal didactic, relatează France Presse.

Manifestanţii - al căror a fost estimat la circa 8.000 de persoane de un jurnalist de la AFP - au cerut condiţii mai bune de muncă pentru cadrele didactice, exprimându-şi solidaritatea cu o manifestaţie organizată de studenţi, potrivit Agerpres.

"Plătiţi-ne profesorii! Fără ei nu există viitor!", se putea citi pe o pancartă.

Numărul posturilor de cadre didactice neocupate în şcolile primare şi secundare din Ungaria a explodat, trecând de la 7.000 în 2014 la 35.000 în 2019, potrivit ultimelor date oficiale.

"Condiţiile de muncă ale profesorilor sunt umilitoare. Nu este de mirare că puţini oameni vor să devină profesori astăzi", a declarat pentru AFP o studentă de 22 de ani.

Profesorii se plâng de asemenea că au fost excluşi de la ajutoarele guvernamentale acordate altor grupuri, ca pensionarii şi medicii, înaintea de realegerea premierului Viktor Orban pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie.

Guvernul afirmă că nu va putea satisface revendicările profesorilor decât dacă Uniunea Europeană va debloca miliarde de euro din fondurile de redresare în perioada post-pandemie, pentru moment blocate în continuare.

Budapesta a primit 5,8 miliarde de euro, dar planul său de cheltuieli nu a fost încă aprobat de Bruxelles din cauza suspiciunilor de corupţie, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.