Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste la Atena, la deschiderea procesului în apel împotriva fostului partid neonazist Zori Aurii

@IoannisIoannou9
Grecia politie manifestanti protest

Sute de protestatari antifascişti au manifestat miercuri dimineaţă la Atena la deschiderea procesului în apel împotriva a zeci de cadre ale fostului partid neonazist Zori Aurii, la aproape doi ani de la condamnarea lor la pedepse grele cu închisoarea, relatează AFP.

"Nu le reduceţi pedepsele", era scris pe una din banderolele purtate de manifestanţii adunaţi în faţa Curţii de Apel de la Atena pentru a cere pedepse mai dure împotriva condamnaţilor, potrivit Agerpres.

În octombrie 2020, principalii membri ai Zori Aurii, care a fost la un moment dat al treilea partid politic din Grecia, au fost condamnaţi la pedepse de până la 13 ani de închisoare.

Liderul Zori Aurii, Nikos Michaloliakos, şi alţi aproape 60 de membri au fost declaraţi vinovaţi de participarea la o organizaţie criminală în 2020.

Procurorii au cerut pedepse mai dure pentru uciderea în 2013 a rapperului antifascist Pavlos Fyssas şi pentru violenţe asupra unor migranţi şi opozanţi politici.

La finalul procesului de primă instanţă, un procuror de rang înalt a înaintat apel, pe motiv că pedepsele pronunţate au fost prea blânde.

Stelios Kostarelos a declarat atunci că membrii Zori Aurii ar trebui condamnaţi la pedeapsa maximă prevăzută de lege, adică 15 ani de închisoare.

Însă, conform verdictului Curţii Penale din Atena, Michaloliakos şi şase principali membri ai organizaţiei au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 10 şi 13 ani de închisoare.

La deschiderea procesului în apel, care ar urma să dureze cel puţin un an, Michaloliakos, spitalizat cu coronavirus, nu va fi prezent la audieri. Ceilalţi foşti membri eminenţi ai Zori Aurii judecaţi sunt eurodeputatul Ioannis Lagos şi fostul purtător de cuvânt al partidului, Ilias Kasidiaris, care a format un nou grup naţionalist.

Procesul împotriva Zori Aurii, care a durat peste cinci ani, a fost descris ca unul dintre cele mai importante din istoria politică a Greciei.

Zori Aurii, organizaţie xenofobă şi antisemită, a fost la marginea politicii din Grecia până la criza datoriei ţării în 2010. Partidul a capitalizat furia opiniei publice împotriva imigraţiei şi măsurilor de austeritate, intrând pentru prima dată în parlament în 2012, cu un total de 18 mandate. Trei ani mai târziu, Zori Aurii a devenit a treia forţă politică a ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.