Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste la Erevan - Zeci de manifestanţi au blocat luni intrările în tribunalele din capitala Armeniei

The Economist
armenia proteste

Zeci de manifestanţi au blocat luni intrările în tribunalele din capitala Armeniei, Erevan, la apelul premierului reformator Nikol Pashinyan, care i-a acuzat pe judecătorii acestui stat din Caucazul de Sud de obedienţă politică, potrivit AFP preluată de Agerpres.

Într-un apel lansat duminică seara, Nikol Pashinyan le-a cerut armenilor 'să blocheze tribunalele în toată ţară ca nicio persoană să nu poată intra', după ce un tribunal din Erevan l-a eliberat din arest preventiv pe fostul preşedinte Robert Kocearian, acuzat de orchestrarea unei lovituri de stat în 2008.

'Obiectivul nostru este crearea unui sistem judiciar independent în Armenia', a afirmat Nikol Pashinyan, venit la putere după mai multe săptămâni de manifestaţii care au dus la demisia fostului preşedinte Serge Sarkisian.

Sfidând ploaia, mai multe zeci de susţinători ai premierului s-au reunit în faţa Curţii Constituţionale şi a tribunalului municipal din Erevan la primele ore ale zilei, potrivit unui jurnalist AFP.

Procesul lui Robert Kocearian, acuzat de lovitură de stat care a dus la manifestaţii soldate cu victime în 2008, a început săptămâna trecută la Erevan. El este acuzat de 'răsturnare a ordinii constituţionale' pentru că - potrivit acuzării - a trucat alegerile prezidenţiale din 2008 în favoarea aliatului şi succesorului său desemnat Serge Sarkisian. După alegerile din 2008, confruntări violente s-au produs între poliţie şi susţinătorii opoziţiei, care au denunţat fraudarea scrutinului. Opt manifestanţi şi doi poliţişti şi-au pierdut viaţa atunci.

Kocearian a fost arestat în iulie 2018, dar apoi eliberat pentru scurt timp şi din nou arestat în decembrie. Sâmbătă, un tribunal din Erevan l-a eliberat din arest preventiv.

Ales prim-ministru în luna mai anul trecut, în urma unor ample acţiuni de protest, Nikol Pashinyan a promis importante reforme democratice şi economice în acest stat cu 3 milioane de locuitori. El a promis într-un discurs programat pentru luni să detalieze 'cea de-a doua şi cea mai importantă etapă a revoluţiei'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.