Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste masive în Israel pentru a 23-a săptămână consecutiv împotriva reformei justiției

Twitter
israel protest

Mii de israelieni au manifestat sâmbătă seara la Tel Aviv şi în alte oraşe din Israel, pentru a 23-a săptămână consecutiv, împotriva controversatului plan de reformare a justiţiei, susţinut de guvernul premierului Benjamin Netanyahu, informează AFP, citat de Agerpres.

Protestatarii s-au adunat în centrul Tel Avivului, dar şi în oraşele Haifa şi Rehovot.

"Suntem ţinuţi ostatici", a declarat la Tel Aviv Michal Gat, 47 de ani, care lucrează în sectorul high-tech."Ţara noastră, economia ei, drepturile omului sunt preluate de extremişti", s-a plâns ea."Suntem aici de 23 de săptămâni cu copiii noştri, fie ploaie, fie soare. Este foarte important pentru poporul israelian să păstreze democraţia în Israel", a declarat ea pentru AFP.

Mai mulţi protestatari afişau pancarte care criticau inacţiunea guvernului în faţa unui val de infracţiuni ce afectează în prezent minoritatea arabă a ţării."Nu îl vom lăsa pe Ben-Gvir să scape de crimele din comunitatea arabă", se putea citi pe o pancartă, o referire la ministrul de extremă dreapta al Securităţii Naţionale, Itamar Ben-Gvir.

Joi, cinci persoane aparţinând comunităţii arabe au fost împuşcaţi la o spălătorie auto din Yafia, un oraş arab situat la vest de Nazaret

Cazul are probabil legătură cu o reglare de conturi între bande, a declarat poliţia israeliană.

De la începutul anului, aproape 100 de persoane au fost ucise în violenţe legate de infracţionalitate în rândul minorităţii arabe din Israel, potrivit mai multor ONG-uri pentru drepturile acestei comunităţii.

Conform guvernului, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului, reforma justiţiei vizează, printre altele, reechilibrarea puterilor prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme, pe care executivul le consideră politizate, în favoarea a Parlamentului. Dar detractorii săi cred că ea riscă să deschidă calea către o derivă autoritară. În ultima lună, preşedintele ţării, Isaac Herzog, negociază cu reprezentanţii guvernului şi ai opoziţiei pentru a ajunge la un compromis asupra condiţiilor acestei reforme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.