Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste masive la Budapesta după anunțul privind mutarea Universității Central Europene la Viena. Viktor Orban este acuzat că vrea să expulzeze CEU din Ungaria

Reuters
proteste Ungaria Budapesta

Mai multe mii de persoane au participat vineri seară la o manifestație în centrul Budapestei pentru a-și exprima solidaritatea cu Universitatea Central Europeană (CEU), instituție fondată de miliardarul George Soros, care susține că este forțată de Guvernul Viktor Orban să părăsească Ungaria, informează mediafax.

Andras Fekete-Gyor, liderul Mișcării Momentum, organizatorul manifestației, a declarat că Guvernul de la Budapesta "vrea să expulzeze CEU din Ungaria" pentru că premierul Viktor Orban "este înspăimântat de cei care gândesc", relatează agenția de știri MTI.

Universitatea a transmis că în instituția se va muta la Viena în cazul în care până la 1 decembrie nu se găsește o soluție prin care instituția să poată opera legal în Ungaria.

Partidul de guvernământ Fidesz a transmis că mișcarea Momentum "promovează interesele omului de afaceri George Soros", iar politicienii de opoziție sunt susținuți de miliardarul american. Potrivit comunicatului publicat de Fidesz, CEU "operează netulburată", iar "isteria" în legătură cu acest caz este doar "o manevră politică".

În 2017, Guvernul Orban a modificat legea educației, interzicând universităților străine care nu ţin cursuri şi în ţările de origine să activeze în Ungaria. Măsura este considerată de mulți ca fiind îndreptată în mod expres împotriva CEU și a lui Soros, relatează cotidianul The New York Times.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.