Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste uriașe în Filipine înaintea discursului anual al lui Duterte: Manifestanţii cer urmărirea în justiţie a preşedintelui

captura YouTube
Duterte filipine

Mii de manifestanţi au ieşit pe străzi luni în Filipine pentru a cere urmărirea în justiţie a preşedintelui Rodrigo Duterte, în timp ce acesta se pregăteşte să susţină cel mai recent discurs despre starea naţiunii în faţa Congresului (parlamentul bicameral filipinez), relatează dpa.

Mandatul de şase ani al lui Duterte la conducerea ţării se încheie abia anul viitor, dar el a declarat anterior că este gata să se lanseze în cursa pentru postul de vicepreşedinte pentru că aceasta i-ar conferi imunitate împotriva oricăror dosare penale care ar putea fi intentate împotriva sa după ce nu va mai fi preşedinte.

Activiştii au denunţat 'moştenirea sângeroasă' a mandatului lui Duterte, referindu-se la uciderile comise în cadrul controversatei campanii declanşate de preşedintele filipinez împotriva drogurilor ilegale şi la alte presupuse încălcări ale drepturilor omului.

"Noi spunem: 'Nu mai vrem' o guvernare de tip Duterte", a pledat Cristinay Palabay, secretarul general al grupului de apărare a drepturilor omului Karapatan, una dintre zecile de organizaţii ce s-au alăturat manifestaţiilor de la Manila.

'Nu îl vom lăsa să scape nepedepsit pentru uciderile în masă şi represiunea de stat şi jurăm să nu-l lăsăm pe succesorul său să revendice victoria la viitoarele alegeri', a adăugat ea. 'Trebuie să punem capăt domniei terorii ..., iar el să fie tras la răspundere pentru crimele sale împotriva poporului filipinez', a subliniat Cristinay Palabay.

Manifestanţii s-au adunat într-un campus al unei universităţi de stat, la aproximativ 6 kilometri distanţă de clădirea Camerei Reprezentanţilor (camera inferioară a parlamentului), unde mii de poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a securiza zona cu ocazia discursului lui Duterte despre starea naţiunii.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Harry Roque, a declarat că nu se aşteaptă ca Duterte (76 de ani) să abordeze planurile sale politice pentru anul 2022 în cadrul discursului său către naţiune, care se va axa pe detalierea foii de parcurs privind relansarea ţării după pandemia de COVID-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.